2023 рік

Безпека поведінки під час зимових канікул


Ура канікули! Пора відпочинку, свят та розваг!

Але для того, щоб канікули були веселими й корисними необхідно пам'ятати про безпечну поведінку.

Напередодні довгоочікуваних канікул  класний керівник Віра Петренко провела для учнів 3 класу онлайн бесіду  "Безпека поведінки під час зимових канікул" 2023 - 2024;

первинний інструктаж з питань безпеки життєдіяльності перед початком зимових канікул, новорічних та різдвяних свят.

Веселих та безпечних канікул!


24.12.2023

Діти та солодощі


Без новорічних солодощів не минає свято. Їх приносять гості, роздають у школах та в дитячих садочках, і неодмінно додають до пакунків з подарунками.

Цукерки, шоколад, печиво, торти – загалом майже 13 кілограмів солодкого на рік у середньому з’їдає українець.  А під час свят попит на ласощі зростає. Практично всі діти дуже люблять солодке. Батьків мучить питання, в якій кількості допустимо вживання малюком солодощів і як обмежити цю кількість.

Дітям до року солодке не рекомендується давати в їжу, оскільки імунна і травна системи малюка ще не налагодили свою роботу. Малюкам можна давати солодке у вигляді  природних цукрів – це фруктоза і лактоза маминого молока. Не слід підсолоджувати воду чи кефір.

Починати можна після року із зефіру або пастили, мармеладу без цукрової присипки. Цукор може викликати бродіння в кишківнику, а звідси проблеми з випорожненнями і висипання. Діти, схильні до діатезу, не потребують солодких продуктів до 2-х років. Їх введення можливе, але пізніше та з обережністю.

Після 3-х років дитині можна починати давати солодке у вигляді тортів чи тістечок. До цього моменту травна система майже повністю організована і може переробити дані продукти.

Льодяники й карамельки можна пропонувати малюкові тільки з 4-х років, оскільки існує ризик того, що дитина може вдавитися.

Небезпека споживання надлишкової кількості солодкого полягає в тому, що це може негативно позначитися на стані зубів дитини й спровокувати надмірну вагу. Від величезної кількості солодкого порушується обмін речовин і підвищується навантаження на печінку. Батькам необхідно пояснювати дитині, що зайве вживання солодощів може спровокувати захворювання зубів.

Ніколи не залишайте солодке на очах у дітей, а от фрукти завжди кладіть так, щоб дитина їх бачила. Потрібно навчитися регулювати кількість солодощів, які їсть малюк. Ніколи не використовуйте солодощі як хабар або підкуп дитини, у майбутньому це може викликати негативні наслідки.

Але повністю виключати солодке з раціону дитини теж не можна, тому що солодощі – це чудове джерело енергії. Крім того, цукерки й торти – це просто радість і задоволення для кожної дитини. Головне завдання батьків –правильно і розумно контролювати кількість і якість солодощів, які з’їдаються їх дитиною.

Найголовніше: завжди пам’ятайте, що найкраще виховання дитини – ваш особистий приклад, тому постарайтеся самі не зловживати солодким! Будьте прикладом для своїх дітей, адже вони схильні повторювати все за батьками. Пам’ятайте, що харчування дитини в дошкільному й молодшому шкільному віці впливає на її здоров’я в майбутньому.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх дітей! Нехай свята приносять тільки радість і позитивні емоції!

З прийдешніми святами!

З повагою, Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області


23.12.2023

Безпека поведінки під час зимових канікул


Учні 5 класу ліцею, як і всі діти, з нетерпінням очікують зимових канікул та новорічних свят.

Щоб відпочинок проходив безпечно, необхідно дотримуватися дуже багато правил.

Класний керівник Жанна Уманська організувала проведення з учнями первинного інструктажу з питань безпеки життєдіяльності перед початком зимових канікул, новорічних та різдвяних свят.

Побажаймо дітям яскравих вражень, приємних зустрічей та безпечних зимових канікул!


23.12.2023

Зимові канікули. Відпочивай безпечно!


Незабаром розпочинаються довгоочікувані учнями канікули. Щоб відпочинок був сповнений веселих вражень, до канікул варто підготуватися.

В 6 класі пройшла онлайн година спілкування "Зимові канікули. Відпочивай безпечно!".

Учні повторили правила безпечної поведінки на дорозі та водоймах у зимовий період;

пригадали правила протипожежної безпеки та правила користування електроприладами;

поглибили знання з протимінної безпеки та правила поведінки під час повітряної тривоги.

Шестикласники бажають всім веселих та безпечних канікул!

Щасливого Різдва та Нового року!


21.12.2023

Мої веселі зимові канікули.


Щоб провести весело і з користю зимові канікули, дотримуйся правил безпечної поведінки!

Такий висновок зробили учні 4 класу під час онлайн презентації "Мої веселі зимові канікули".

Діти повторили правила безпечної поведінки вдома та на вулиці в період зимових канікул і новорічних свят.

Класний керівник Ірина Моргун надіслала в VIBER групу Пам'ятку для учнів і батьків на зимові канікули. А також Пам'ятку "10 важливих правил взимку".

Всім бажаємо здоров'я!

Віримо у ЗСУ!

Веселих і безпечних канікул!

Щасливого Різдва!

19.12.2023

Засідання педагогічної ради 


Сьогодні, 18 грудня, відбулося засідання педагогічної ради ліцею в онлайн режимі. Педагогічний колектив розглянув та радився з таких важливих питань, як:

Всі питання заслухані, обговорені та прийняті рішення для поліпшення освітнього процесу в ліцею.

18.12.2023

Безпечні зимові канікули!


Напередодні зимових канікул з учнями 1 класу була проведена онлайн бесіда «Безпечні зимові канікули».

Діти прослухали і обговорили правила безпечної поведінки на зимових канікулах. Переглянули відео.

Наприкінці бесіди однокласники побажали одне одному щасливого, радісного та безпечного відпочинку.

Веселих та безпечних канікул!

18.12.2023

Чорнобиль


До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з учнями 3 класу було проведено онлайн виховну годину «Чорнобиль».

Низький уклін і слова шани за героїзм і патріотизм людей, які боролись із страшною катастрофою.

Пам’ятаймо про героїв Чорнобиля та їх подвиг!

15.12.2023

Олімпіада "Юний правознавець"


15 грудня учениці 11 класу Морева Дар’я та Муравльова Анна  (вчитель Владислав Логвиненко) взяли участь в І етапі олімпіади «Юний правознавець» факультету права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ.

Мета олімпіади - виявлення, відбір та підтримка обдарованої шкільної молоді, формування правового мислення, розвиток громадянської ініціативи та правової відповідальності серед школярів і здобувачів.

Бажаємо Анні та Дар’ї перемоги,  подальших успіхів у навчанні та наснаги на шляху до пізнання правової науки!

Дякуємо вчителю з правознавства Владиславу Логвиненко за підготовку до участі в Олімпіаді.

15.12.2023

Аукціон правил безпечної поведінки


11 грудня для учнів 5 класу відбувся Аукціон правил безпечної поведінки. Цими правилами варто користуватися і дітям, і дорослим.

Зароблені таланти діти витратили на придбання цінних лотів:

ЛОТ 1. Правило «Стоп! Тут мій кордон»;

ЛОТ 2. Правило «Моє тіло належить тільки мені!»;

ЛОТ 3. Правило «Погані секрети – небезпека для мене»;

ЛОТ 4. Правило «НІ означає НІ»;

ЛОТ 5. Правило «Розмова з дорослим – вихід для мене!».

Учні на попередньому занятті вчилися застосовувати ці правила на практиці. Цього разу отримали домашнє завдання: розказати про ці правила своїм батькам і навчити своїх друзів (хоча б одного).


13.12.2023

Я маю право...


До Міжнародного дня Прав людини з учнями 1 класу було проведено бесіду «Я маю право…».

Діти прослухали цікаву і корисну інформацію за допомогою презентації;

обговорили права людей та обов’язки.

Такі самі права, які ми маємо, має кожна людина.

Реалізуючи свої права,  треба намагатися поважати права інших,   вміти поставити себе на їхнє місце. Спробувавши зробити це —  ми побачимо, як зміниться на краще світ і люди, які нас оточують.


12.12.2023

Як захиститись від гепатиту А


У зв’язку із реєстрацією спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині, а також зростанням захворюваності на вірусний гепатит А в інших областях України, рекомендуємо утриматися від використання для пиття, приготування їжі та миття посуду води з шахтних та трубчастих колодязів, каптажів джерел  тощо, інформація про якість води яких відсутня.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це  гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Вірус гепатиту А передається від людини до людини, через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

Джерелом  інфекції є хвора людина з  будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів  (в середньому 15-45 днів).

Першими проявами захворювання є температура, озноб, головний біль, загальна слабкість, біль у м’язах і суглобах, катаральні явища, ще через декілька днів зникає апетит, з’являються нудота, блювота, деколи біль у ділянці печінки. Потім починається жовтяничний період. Поступово склери очей, слизові оболонки ротової порожнини, шкіра забарвлюються у жовтий колір. Одночасно з появою жовтяниці, а деколи і напередодні, темніє сеча, а кал стає світлим. У цей період хворі найбільш небезпечні для оточуючих за рахунок масивного виділення вірусу у зовнішнє середовище.

Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:

-використовувати для пиття  кип`ячену воду;

-не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

-перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;

-суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

-не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації. За бажанням можна придбати вакцину в аптечній мережі та звернутись до  лікувально – профілактичного закладу для проведення щеплення.


11.12.2023

Історія становлення мужнього та відважного Українського війська


Для виховання  патріотизму, гордості та пошани до Збройних сил України  у 8 класі вчителем історії Світланою Реутовою проведено захід "Історія становлення мужнього та відважного Українського війська".

Незважаючи на досить невелику історію українського війська, справжній вік української армії сягає кількох століть, а її бойові традиції формувалися у важких і кривавих війнах і конфліктах від Київської Русі до сьогодення.

Учні простежили історію становлення Українського війська: періоду Київської Русі; українське козацьке військо;

історію Українських Січових Стрільців та Української Повстанської армії.

Згадали героїзм українських воїнів під час повномасштабної війни.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять захисників які віддали своє життя за Україну!

Слава Україні! Героям Слава!

Слава ЗСУ!


09.12.2023

16 днів проти гендерного насилля


В рамках Всеукраїнської акції "16 днів проти гендерного насилля" у 6 класі ліцею пройшла онлайн година спілкування "Ми проти насильства".

Учні обговорили, значення слів "насильство" та "булінг";  ознайомилися з ситуаціями, які можна вважати торгівлею людьми;

дізналися про види булінгу та як діяти, якщо ви стали жертвою або свідком булінгу;

вивчили номери гарячих ліній для підтримки та допомоги людям, які зіткнулися з проявами насилля.

Учні зробили висновок, що про насильство та булінг не можна мовчати!



07.12.2023

Що таке академічна доброчесність...


Що таке академічна доброчесніть та чому необхідно її дотримуватися обговорили учні 5 класу під час ранкової зустрічі 5 грудня.

Діти дізналися, що принципами академічної доброчесності, яких повинні дотримуватися всі учасники освітнього процесу, є чесніть, сміливість, повага, справедливість, довіра, відповідальність.

Розглянули випадки порушення академічної доброчесності та забов’язалися дотримуватися кодексу честі у навчанні.


07.12.2023

Булінг у школі: що означає та як протидіяти


До Всеукраїнського онлайн-навчання «Булінг у школі: що означає та як протидіяти» долучились учениці 11 класу Муравльова Анна та Морева Дар’я разом із вчителем правознавства Владиславом Логвиненком. Навчання проводили представники Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Під час онлайн тренінгу здобувачі освіти мали змогу

повторити та розширити свої знання про булінг;

поділитися своєю життєвою історією та дієвими практиками подолання такого негативного явища;

були залучені до інтерактивної гри «Булінг: правда чи дія».

Захід пройшов у спокійній, дружній атмосфері.

Висловлюємо подяку представникам Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, зокрема, студентам 2 курсу факультету прокуратури, Анні Черньшук, Анні Яковенко, Івану Лукашуку за проведення цікавого, змістовного заняття на доволі актуальну в наш час тему.

Запрошуємо до співпраці у розбудові безпечного освітнього середовища.


06.12.2023

День Збройних сил України


День Збройних сил України — це насамперед свято на честь тих, хто нині захищає чи захищав територію нашої країни від ворогів, піклується про безпеку та зміцнення обороноздатності Української держави.

З учнями 1 класу було проведено бесіду «Свято хоробрих військовослужбовців, завдяки незламному духу яких наша країна досі лишається суверенною незалежною державою».

Діти прослухали цікаву інформацію про винекнення свята. Історію українського війська.

Вшанували пам'ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Побажали міцного здоров'я, сил та перемоги нашим захисникам.

Слава ЗСУ!

06.12.2023

Слава ЗСУ


Учні 8 класу ліцею доєднались до обласного Челенджу "Слава ЗСУ"

#ПалацобласнийчеленджСлаваЗСУ2023

З великою шаною і вдячністю вітаємо мужніх воїнів з Днем Збройних сил України. Після початку повномасштабної війни про відвагу та професіоналізм українських воїнів дізнався весь світ.

Діти малювали малюнки та зробили обереги.

Слава Україні! Героям слава!

Слава ЗСУ!

06.12.2023

Всесвітній День бородтби зі СНІДом


1 грудня ранкову зустріч учні 5 класу присвятили Всесвітньому Дню боротьби зі СНІДом.

Діти пригадали, що таке ВІЛ та СНІД;

що означає червона стрічка в цей день;

які шляхи поширення хвороби, ознаки захворювання;

правила поведінки, які вбережуть нас від захворювання. 

Учні переконалися, що тільки відповідальне ставлення до свого здоров’я забезпечить захист від СНІДу!

01.12.2023

Всесвітній День бородтби зі СНІДом


Він не знає кордонів, він не знає національностей, він не знає  імен..                                                                                                                   

1 грудня людство відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Під час онлайн бесіди, яку провела класний керівник Ірина Моргун, учні 4 класу

пригадали шляхи зараження ВІЛ;

наслідки від гри з використаними медичними інструментами;

правила захисту свого організму від інфекцій;

про толерантне ставлення до людей, хворих на СНІД.

Вчені і лікарі всього світу працюють над тим, щоб людство перемогло цей вірус. Боротьба триває!


01.12.2023

Олімпіада з англійської мови від освітньої платформи "На Урок"


Вітаємо учасників ХІХ Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На Урок» з англійської мови! Хай успіх окриляє вас на нові звершення та перемоги!

Дякуємо вчителю англійської мови Жанні Уманській за підготовку, організацію і участь учнів. Нехай кожен учень радує вас своїми досягненнями!

Результати  Олімпіади:

2 клас

Диплом І ступеня: Сокіл Микита.

Сертифікат учасника: Глазков Марк, Шкарупа Вероніка, Мішко Софія.

3 клас

Диплом І ступеня - Реутов Назарій

Диплом ІІ ступеня - Кравченко Нікіта

Диплом ІІІ ступеня - Левченко Арсен

Сертифікат учасника: Подорожна Карина, Хитрих Артем, Голочалов Тимофій.

4 клас

Диплом ІІІ ступеня - Скорик Ярослав

Сертифікат учасника: Глущенко Ульяна, Замуліна Вероніка, Кузнєцов Олексій.

5 клас

Сертифікат учасника: Гребьонкіна Яна, Андрійчук Ельвіра, Моргун Мілана, Власова Поліна, Піддубний Михайло, Кімнатний Тимофій, Скляров Арсеній, Мандзяк Неллі, Чуприна Анастасія

6 клас

Сертифікат учасника: Глазков Ігор, Золотаренко Богдан, Золотаренко Дмитро, Ляхова Ангеліна

7 клас

Диплом ІІ ступеня: Штанкевська Єва

Сертифікат учасника: Варивода Артем, Данчук Еріка, Ребров Дмитро, Чудик Ангеліна, Кімнатний Ілля

8 клас

Диплом ІІІ ступеня: Донник Ельвіра, Реутова Даріна, Сокіл Дмитро

Сертифікат учасника: Нестеренко Максим, Мішко Денис, Кравченко Данііл, Зайцев Михайло

9 клас

Сертифікат учасника: Чуприна Сергій

11 клас

Сертифікат учасника: Дугінова Руслана, Морева Дар'я, Ляшко Богдан


01.12.2023

Олімпіада з біології і хімії від освітньої платформи "На Урок"


Знавці біології і хімії із 7-8 класів ліцею взяли  участь у XIX Всеукраїнській інтернет-Олімпіаді  «На Урок».

Найкращі результати показали:

Диплом I cтупеня - Донник Ельвіра, 8 клас;

Дипломи II ступеня - Кошавець Анастасія, 8 клас, Чудик Ангеліна, 7 клас, Штанкевська Єва, 7 клас;

Дипломи III ступеня - Кімнатний Ілля, 7 клас, Нестеренко Максим, 8 клас, Реутова Даріна, 8 клас, Сокіл Дмитро, 8 клас;

Сертифікати про участь отримали: - Мішко Денис, Варивода Артем, Кравченко Даніїл, Чуприна Андрій, 8 клас, Данчук Еріка, 7 клас,

Вітаємо переможців і учасників Олімпіади з біології і хімії. Бажаємо успіхів!

Дякуємо вчителю біології та хімії Надії Величко за підготовку, організацію і участь учнів в Олімпіаді.


27.11.2023

Україна пам'ятає і світ не забуде. Голодомор 1932-1933 років


До Дня вшанування пам'яті жертв голодоморів та до відзначення 90 роковин Голодомору 1932-1933рр. четвертокласники переглянули онлайн презентацію "Україна пам'ятає і світ не забуде. Голодомор 1932-1933 рр."

Учні прослухали інформацію про роки голодомору в Україні та його наслідків для українського народу; розповідали історії  про штучний масовий голод , який відчули їх родичі в ті жорстокі часи.

Пам'ятати про геноцид нації, поважати історичне минуле свого народу - обов'язок кожного українця.

Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!


24.11.2023

Олімпіада з історії від освітньої платформи "На Урок"


Учні ліцею взяли активну участь в XIX всеукраїнській інтернет - олімпіаді з історії від освітньої платформи "На Урок", що проходила  з 8 по 19 листопада.

виконували цікаві інтерактивні завдання;

повторили навчальний матеріал минулого року;

актуалізували нові знання.

Учні отримали такі результати:

5 клас:

Диплом I ступеня: Моргун Мілана.

Диплом II ступеня:  Кімнатний Тимофій, Чуприна Анастасія.

Сертифікат учасника: Андрійчук Ельвіра, Скляров Арсеній,  Гребьонкіна Яна, Піддубний Михайло.

6 клас.

Диплом II ступеня: Глазков Ігор.

Диплом III ступеня:   Хитрих Аріна.

Сертифікат учасника:  Павлючук Каріна, Ляхова Ангеліна.

 7 клас.

Диплом III ступеня: Штанкевська Єва.

Сертифікат учасника: Данчук Еріка,  Ребров Дмитро,Чудик Ангеліна, Варивода Артем.

8 клас.

Диплом I ступеня: Реутова Даріна.

Диплом III ступеня: Сокіл Дмитро, Донник Ельвіра. Сертифікат учасника:  Кощавець Анастасія, Зайцев Михайло, Кравченко Даніїл, Нестеренко Максим, Чуприна Андрій.

11 клас.

Сертифікат учасника:  Морева Дар'я, Муравльова Анна, Ляшко Богдан, Гапон Нікіта, Дугінова Руслана.

Вчитель історії Світлана Реутова отримала Подяку за активну участь в організації XIX всеукраїнської інтернет олімпіади з історії " На Урок".

Вітаємо учнів і бажаємо успіхів у навчанні.

Дякуємо вчителю ща підготовку учнів до олімпіади з історії.


22.11.2023

Заряджені гідністю та жагою до свободи!


В День Гідності та Свободи, що пройшов під гаслом «Заряджені гідністю та жагою свободи!»,  учні 5 класу активно долучилися до всеукраїнського флешмобу     #Бути_Гідним.

Подіям 21 листопада 2013 року була присвячена Ранкова зустріч п’ятикласників.

Діти пригадали сумні події в історії своєї країни.

Вшанували пам’ять відважних людей, які стали тоді на захист свободи та демократії в Україні.

Слава Україні!

21.11.2023

Вільні творити майбутнє


З днем Гідності та Свободи!

Учні 4 класу ліцею взяли участь в онлайн презентації "Історичний екскурс "Вільні творити майбутнє".

Говорили про  історичні події 2004 та 2013-2014 років, які стали переломними в житті українців;

намалювали малюнки;

долучилися до відеоквесту - гри "Вільні творити майбутнє".                                                               Минуле пам'ятаємо! Вшановуємо пам'ять патріотів України! Низько вклоняємося і щиро дякуємо нашим нескореним  Захисникам!

Прагнемо щасливу долю мати - мусимо боротись до кінця!

Четвертокласники підтримали флешмоб.

21.11.2023

День Гідності і Свободи України 


21 листопада День Гідності та Свободи. Для учнів 2 класу проведена онлайн-година спілкування.

Другокласники ліцею взяли активну участь у флешмобі.

21.11.2023

Ми вільні творити майбутнє


До відзначення дня Гідності і Свободи з учнями 1 класу проведена онлайн-бесіда «Ми вільні творити майбутнє».

Діти прослухали цікаву інформацію про історію свята та намалювали чудові малюнки.

Гідність - особливе моральне ставлення людини до себе, що виявляється в усвідомленні своєї самоцінності й моральної рівності з іншими людьми;

ставлення людини до інших людей, в якому визнається її безумовна цінність.

Саме сьогодні ми маємо, як ніколи, проявити свою любов до рідної України. Зараз нашій країні, як ніколи, потрібно бути єдиною та зґуртованою.

Першокласники ліцею взяли активну участь у флешмобі


21.11.2023

Всесвітній день дитини


20 листопада в усьому світі щорічно святкують Всесвітній день дитини. Це свято відзначається як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

Учні 1 класу прослухали цікаву інформацію про історію цього свята. Повторили обов’язки та права дитини. Наприкінці бесіди привітали усіх дітей світу з цим чудовим святом.

Зі святом Вас любі наші діти!Нехай цей день залишить у Вас тільки приємні спогади!


20.11.2023

Мистецтво жити гідно


До Дня гідності та свободи з учнями 8 класу проведений онлайн тренінг "Мистецтво жити гідно".

Разом восьмикласники пройшли різні зупинки:

Хмаринка гідності;

Стереотипи шкодять гідності;

Принципи гідної людини;

Гідність у нашому повсякденному житті;

Мій гідний учинок- я волонтер;

Чому гідність переможе?

Діти з радістю ділилися 

історіями своїх гідних вчинків: як допомагали своїм рідним, воїнам ЗСУ, незнайомим людям.

Гідність - це якість, яка повинна бути у кожного українця.

Ми маємо бути гідними громадянами України. Від нашої небайдужості залежить майбутнє України!

20.11.2023

Всесвітній день дитини


20 листопада - Всесвітній день дитини (Universal Children’s Day).

Саме сьогодні до Дня дитини  була присвячена ранкова зустріч у 5 класі.

Діти згадали основні права дитини;

дізналися, в яких документах про це сказано;

усвідомили, що і діти, і дорослі мають однакові права в нашій країні.


20.11.2023

Тиждень безпеки дорожнього руху


До Тижня безпеки дорожнього руху з учнями 1 класу проведено онлайн-годину спілкування «Безпечна дорога» класним керівником Катериною Кімнатною.

Діти з цікавістю прослухали поданий матеріал;

переглянули відео;

повторили правила дорожнього руху;

активно взяли участь у грі «Знайди відповідність, лайк/дизлайк»;

виготовили чудові поробки «Світлофор».


17.11.2023

Особиста гігієна - запорука здоров'я

ПОРАДИ БАТЬКАМ


Загалом, гігієна відноситься до ряду практик, які зберігають і захищають здоров’я від хвороб. А особиста гігієна, навпаки, стосується підтримання чистоти тіла.

Навчання дітей правилам особистої гігієни є одним з першочергових завдань усіх батьків. Ці навички має набути кожна дитина шляхом систематичного виховання з боку батьків.

Одним з найважливіших аспектів особистої гігієни є догляд за своїм тілом. Гігієна тіла означає підтримувати кожну частину свого тіла в чистоті, щоб залишатися здоровим.

Привчайте дітей мити руки водою з милом перш ніж торкатися їжі; щоразу мити руки після відвідування туалету, поїздки в громадському транспорті, контакту з тваринами. Рушник має бути індивідуальним для кожної дитини.

Використання дезінфікуючого засобу для рук – ще одна корисна звичка, якій ви повинні навчити своїх дітей. У випадках, коли вода занадто холодна для використання, за відсутності доступу до мила чи води, дезінфікуючий засіб для рук може бути дуже зручним, особливо взимку.

Окрема розмова про гігієну шкіри обличчя. Жирну шкіру не слід мити гарячою водою. Це ж стосується і жирного волосся. Гаряча вода, як правило, має властивість стимулювати вироблення шкірного сала. Тим, у кого суха шкіра слід оберігати її від впливу та холоду, і спеки. Важливо зволожувати суху шкіру, тому що в’яне вона швидше.

Гігієна ротової порожнини – це ще одна життєво важлива гігієнічна дія. Якщо не доглядати належним чином, може спричинити неприємний запах з рота, карієс та інші захворювання ротової порожнини. Дитину необхідно привчити чистити зуби вранці і ввечері, навчіть її також користуватися зубною ниткою. Важливо полоскати рот, тому нагадуйте своїм дітям робити це після їжі.

Гігієна волосся має таке ж велике значення. Неохайне волосся та неправильний догляд за ним можуть призвести до таких проблем, як воші, лупа та інші інфекції шкіри голови. Привчайте дітей мити голову принаймні двічі на тиждень, не ділитися з іншими особистими предметами, такими як гребінці, подушки та головні убори.

Не менш важливо стежити за чистотою нігтів на руках і ногах. Підстригати нігті рекомендується не менше, ніж один раз на 2 тижні. Зверніть увагу дитини на те, що не можна гризти нігті, оскільки під нігтями може накопичуватися багато мікробів і бруду.

Дуже важливо прищепити дитині навичку мити ноги кожного разу, коли діти повертаються зі школи або після гри. Ноги обов’язково потрібно утримувати в чистоті, теплі і сухості – це захистить від простудних і грибкових захворювань. Наголосіть, що необхідно підтримувати чистоту взуття, не можна надягати або міряти чуже взуття.

Дотримуючись правил особистої гігієни, людина захищає себе від негативного впливу зовнішніх подразників.

.

17.11.2023

Онлайн урок з безпеки


17 листопада відбувся черговий та досить важливий онлайн урок з безпеки, який був проведений для здобувачів освіти 9 та 11 класів ліцею та педагогічного колективу провідним фахівцем ВЦЗ та ОНПР Чугуївського РУ ГУ ДСНС у Харківській області лейтенантом служби цивільного захисту Вікторією Антонюк.

На занятті здобувачі освіти дізналися про:

види вибухонебезпечних предметів;

правила поводження при виявленні ВНП;

можливі наслідки травмувань, у разі, коли потрапили в зону ураження;

повторили алгоритм дій у разі потрапляння у зону ураження.

Дякуємо інспекторському складу відділу цивільного захисту та організації наглядово – профілактичної роботи Чугуївського РУ ГУ ДСНС України у Харківській області за проведення заняття на актуальну тему в наш час.


17.11.2023

Безпека дорожнього руху - безпека твого життя


Для учнів 5 класу ліцею в рамках Тижня безпеки дорожнього руху пройшла онлайн  година спілкування «Безпека дорожнього руху – безпека твого життя».

Активність дітей під час заходу засвідчила, що вони відповідально ставляться до особистої і громадської безпеки в умовах дорожнього руху.

Учні закріпили знання правил дорожнього руху та навички безпечної поведінки на дорогах.


16.11.2023

Врятує світ лиш доброта


Міжнародний день толерантності — свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі.

Класним керівником Катериною Кімнатною з учнями першого класу проведена онлайн-бесіда «Толерантність – шлях до миру і злагоди у світі».

«Врятує світ лиш доброта»- так розпочалася бесіда для школярів. Діти прослухали цікаву інформацію, зробили висновки та виготовили чудові долоньки толерантності.


16.11.2023

Як стати толерантною людиною


16 листопада Всесвітній день толерантності.

«Як стати толерантною  людиною" - тема виховної години, що проведена онлайн для  учнів 8 класу ліцею класним керівником Світланою Реутовою.

Разом діти створили хмаринку слів "Толерантність";

розглянули приклади нетерпимості в історії;

обговорили, що потрібно робити, щоб не було проявів  нетерпимості в світі;

визначили, якими якостями повинна володіти толерантна людина.

Толерантність - це якість, яка необхідна в нашому сучасному світі.

Ми всі різні, але ми всі рівні!

16.11.2023

Безпека на дорозі


В рамках Тижня безпеки дорожнього руху в 6 класі пройшла онлайн година спілкування.

Учні повторили всі знайомі їм правила поведінки на дорозі;

правила пересування дорогами на велосипедах;

обговорили проблемні ситуації, які можуть призвести до травмувань на дорогах;

створили пам'ятку "Безпека на дорозі".

Шестикласники підвищили рівень своїх знань правил дорожнього руху та зробили висновок, що безпека руху – це життя.


14.11.2023

Всесвітній день доброти


День доброти - день, коли кожен може стати кращим!  До Всесвітнього дня доброти 13 листопада класний керівник Ірина Моргун провела з учнями 4 класу онлайн десятихвилинку "День доброти".                                                                   

Діти  пригадали значення термінів  ДОБРО, ДОБРОТА, ДОБРА ЛЮДИНА.

Створили асоціативний кущ.

Читали прислів'я та вислови видатних людей про доброту.

Прослухали легенду, розповідали  про свої добрі справи та планували на майбутнє.

Робіть добро кожного дня, а не тільки в День доброти. Спробуйте бути хоча б трохи добрішими - і ви побачите, що будете не в змозі зробити поганий вчинок!


13.11.2023

Урок з мінної безпеки


Проведено другий онлайн Урок з безпеки.

Сьогодні, 10 листопада, для учнів 5-8 класів та педагогічного колективу ліцею  фахівцем відділу цивільного захисту та організації наглядово – профілактичної роботи Чугуївського РУ ГУ ДСНС України у Харківській області, лейтенантом служби цивільного захисту, Вікторією Антонюк проведений в онлайн режимі єдиний Урок  з мінної безпеки.

Здобувачі освіти дізналися про:

- різновиди вибухонебезпечних предметів;

- можливі наслідки травмувань у разі, якщо потрапили в зону ураження.

- Повторили правила поводження при виявленні вибухонебезпечних предметів.

Заняття супроводжувалося жвавою дискусією. Діти мали змогу поставити питання та отримували вичерпні відповіді.

Дякуємо  за проведення Уроків безпеки на актуальні теми в наш час фахівцям Чугуївського РУ ГУ ДСНС України у Харківській області. Запрошуємо до подальшої співпраці!


10.11.2023

Здоровим бути - круто!


6 листопада учні 5 класу ліцею взяли участь у онлайн грі-вікторині «Здоровим бути – круто!».

Під час заходу діти:

відгадували загадки;

читали приказки;

дізнавалися з прислів’їв, що говорить народна мудрість про здоров’я та згадували, як можна його підтримувати.

Під час гри діти дотримувались правил толерантного спілкування. Мали змогу розширити свій читацький світогляд.

 Будьте здоровими! Це круто!


06.11.2023

Знання правил безпечної поведінки - запорука життя!


Сьогодні 03 листопада для здобувачів освіти 1 – 4 класів, педагогічного колективу ліцею провідним фахівцем відділу цивільного захисту  та організації наглядово – профілактичної роботи  Чугуївського РУ ГУ ДСНС України  у Харківській області, лейтенантом служби цивільного захисту, Вікторією Антонюк був проведений в онлайн режимі єдиний Урок Безпеки.

Мета уроку: підвищити рівень свідомості населення та зменшити ризик травмування цивільних громадян, а особливо дітей.

Діти переглянули презентацію. Дізналися як  виглядають боєприпаси;

яку загрозу несуть вони для життя та здоров’я;

де можна їх виявити та найголовніше, як можна уникнути загрози;

повторили основні правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

Наприкінці заняття учні мали змогу поставити лекторці питання та отримати змістовні відповіді.

Педагогічна спільнота, здобувачі освіти та батьківська громадськість ліцею дякує інспекторському складу відділу цивільного захисту  та організації наглядово – профілактичної роботи  Чугуївського РУ ГУ ДСНС України  у Харківській області за проведення заняття на актуальну в наш час тему та запрошують до співпраці задля розбудови безпечного освітнього середовища.



03.11.2023

Година доброти


Для учнів 5 класу ліцею 30 жовтня проведено онлайн-спілкування на тему: «Година доброти».

Діти дискутувати що таке добро і доброта. Уявляли себе феями та ельфами, які можуть наділити новонароджене маля найкращими рисами характеру і подарували дитині добре серце, здоров’я, хоробрість, красу, любов, щастя, розум і доброту.

Гаряче обговорювали:

як можна виховати добру, чуйну, милосердну людину;

як ви розумієте вислів «Доброта врятує світ».

Дійшли до висновку, що добрі, гарні і світлі слова, які народжуються в нашому серці – це ліки. Вони допомагають робити нас добрішими, піднімають настрій, вселяють оптимізм.

Також діти послухали, що каже про добро народна мудрість. Сформулювали правила доброти, яких треба дотримуватися щодня, щоб всі ми жили у світі справедливості й добра.


30.10.2023

Чарівна осінь


На осінніх канікулах учні 1 класу  ліцею виготовили поробки із природних матеріалів «Чарівниця осінь».

Ось такі яскраві та чудові роботи вийшли у дітей, коли проявляєш свою уяву та фантазію.


30.10.2023

Радіодиктант "Дороги України"


Сьогодні у День української писемності та мови учні та вчителі КЗ "Мартівський ліцей" долучились до написання  радіодиктанту  «Дороги України» авторки Катерини Калитко, лауреатки Шевченківської премії.

Своєю участю у написанні диктанту засвідчили повагу і любов до рідної мови, розуміння ролі рідної мови у побудові держави суверенної і цивілізованої.

Українська мова це мова вільних людей, сміливих і мужніх, це мова сильних і незламних.

Розмовляємо та пишемо українською!


27.10.2023

День української писемності та мови


Сьогодні 27 жовтня в День української писемності та мови в нашому ліцеї проведені різноманітні онлайн-заходи:

лінгвістичні ігри;

вікторини та конкурси знавців української мови;

навчальні відео, презентації.  

Захід для учнів 5-6 класів розпочався мнемотаблицею про мову. Школярі переглянули презентацію про походження української писемності, підготовлену вчителем Світланою Габ.

Діти проаналізували джерела появи українського письма. Ознайомились з постаттю святого, батьком української мови, літератури та історії Нестором Літописцем. Прочитали його мудрі вислови, які дійшли до нас у відомих перефразованих прислів'ях та приказках.

Закінчився захід лінгвістичною грою, переможцями якої стали учні.


27.10.2023

Засідання педагогічної ради


Навчання в умовах війни — це складно, й у дітей трапляються прогалини в знаннях, які треба поступово вирівнювати. Під час війни в пріоритеті для дітей безпека та психоемоційна стабільність. Тому навчання часом відходить на другий план. Відповідно, у дітей з’являються прогалини в знаннях, а вчителі намагаються втиснути шкільну програму в уроки без повітряних тривог.

27 жовтня 2023 року відбулося засідання педагогічної ради на платформі Zoom.

Заступник директора з навчально – виховної роботи Олександр Алексанянц під час педагогічної ради приділив увагу наступним питанням:

• стратегії подолання навчальних втрат;

• етапи діагностування та компенсування навчальних втрат;

• планування роботи з подолання виявлених прогалин;

• інструментарій діагностики прогалин у навчанні під час війни;

• застосування платформи «Всеукраїнська школа онлайн» для діагностики та коригування навчальних втрат.


27.10.2023

Осінь в моєму селі


Любити, оберігати, примножувати природу - завдання кожного жителя нашої планети. Адже існування людини повністю залежить від природи. Це своєрідний дім, який, наче найближча і найрідніша людина, виховує нас, збагачує матеріально й духовно.

Під час осінніх канікул на онлайн зустрічі  26 жовтня учні 4 класу разом з класним керівником Іриною Моргун:

вчились бачити прекрасне в осінній порі;

розвивали емоційний інтелект та усне мовлення;

формували природничу компетентність;

розгадували загадки;

ділилися враженнями від спостережень;

створили презентацію зі своїх світлин "Осінь в моєму селі".

Діти зробили висновок: щоб милуватися красою рідного краю, треба берегти і примножувати її багатства.

26.10.2023

Моя країна - Україна - най - най - най


Під час осінніх канікул учні 3 класу побували в цікавій захоплюючій онлайн-подорожі "Моя країна - Україна - най най"

Хто в Україні найсильніший, яка найбільша річка, яка найвища гора, яке озеро найглибше. Про все це і багато іншого дізналися діти подорожуючи своєю країною.

Гарного відпочинку!


25.10.2023

10 затишних слів, які пасують осені


Сьогодні перший день осінніх канікул

А п’ятикласники ліцею зібрались на онлайн-годину спілкування на тему: «10 затишних слів, які пасують осені».

Під час заходу діти переглянули презентацію. Прийняли участь у грі Kahoot.

По закінченні заходу прийшли до висновку:

осінь – надзвичайно красива пора року. Якщо зігрівавати один одного своєю любов’ю, тоді вона залишить після себе тільки найкращі враження.

Створюйте теплу атмосферу в себе в домівках!

Згадуйте красиві українські слова, які допомагають почуватися вдома затишно і тоді осінь зовсім не буде здаватися сумною.


23.10.2023

Безпечні канікули


Сьогодні 19 жовтня 2023 року на передодні початку осінніх канікул для здобувачів освіти 5 – 9, 11 класів, представників педагогічного колективу та батьківської громадськості ліцею інспектор ювенальної превенції Чугуївського районного відділу Головного управління національної поліції України в Харківської області, Світлана Жуга, провела профілактичний онлайн – захід «Безпечні канікули».

Учні дізналися про:

- ознаки та причини булінгу в освітньому середовищі та відповідальність, до якої можуть бути притягнуті діти або батьки за вчинення булінгу

- правила належної поведінки в онлайн середовищі та захист від проявів кібербулінгу;

- відповідальність, до якої можуть бути притягнуті діти або батьки за вживання алкогольних напоїв та тютюнопаління неповнолітніми.

Світлана Володимирівна наголосила на неухильному виконанні та дотриманні батьківських та учнівських обов’язків. Розповіла про відповідальність батьків, яка може настати у разі систематичних пропусків занять, в тому числі, при дистанційному навчанні.

Подібні профілактичні заходи сприяють:

покращенню поведінки дітей;

розширенню правової обізнаності учнів;

створенню безпечного освітнього середовища.

Педагогічний, учнівський колективи та батьківська громадськість дякують інспекторському складу сектору ювенальної превенції Чугуївського РВ ГУНП України в Харківській області за змістовну лекцію та запрошують до співпраці для подальшої розбудови безпечного освітнього середовища.


19.10.2023

Як працювати з дітьми та батьками, які повертаються з окупованих територій та/або із закордону


Педагогічний колектив ліцею продовжує брати участь у циклі тренінгів для підвищення  та розширення своїх компетенцій у надані психосоціальної підтримки учням та їх родинам.

Тренінги проводять фахівці ГО «Дівчата» за сприяння Міністерства освіти та науки України.

Тема другого тренінгу є доволі актуальною в наш час «Як працювати з дітьми і батьками, які повертаються з окупованих територій та/або із закордону».

Під час тренінгу педагоги дізналися про:

- риси, які притаманні дітям та батькам, які пережили окупацію;

- їхні потреби у відновленні ментального здоров’я.

Освоїли ряд технік, які сприяють покращенню психоемоційного стану дітей та дорослих. Ці техніки можна використовувати під час роботи з людьми, які пережили окупацію.


18.10.2023

Пам'ятка для учнів на осінні канікули


Життя наших дітей  - найвища цінність для нас всіх.

З метою попередження дитячого травматизму для учнів 5 класу проведено класну  годину на тему: «Пам’ятка для учнів на осінні канікули»

Діти мали змогу пригадати правила:

поводження на дорогах;

поводження з електроприладами;

пожежної безпеки

дій під час евакуації.

що необхідно робити, якщо відчули запах газу в помешканні.

згадали про мінну небезпеку та дії у разі виявлення незнайомих та вибухонебезпечних предметів.

Щоб перебування в мережі Інтернет було безпечним засвоїли що, кожного разу перед публікацією чи поширенням контенту  необхідно застосувати білборд-тест.

Осінні канікули -  це чудова нагода насолодитися природою та відпочити від уроків.


18.10.2023

Всесвітній день здорового харчування


Сьогодні в 6 класі пройшла онлайн година спілкування присвячена Всесвітньому дню здорового харчування

Метою Всесвітнього дня здорового харчування є звернення уваги сучасного суспільства до проблем харчування

Учні прошли арт-квест, вивчили 9 основних правил здорового харчування.

Будьте здоровими!


17.10.2023

Йдемо на осінні канікули


17 жовтня 2023 року під час проведення онлайн бесіди

"Йдемо на осінні канікули", четвертокласники обговорили правила безпечної поведінки на дорозі, правила "НЕ"

та пригадали правила мінної безпеки.

Готуємося до безпечного відпочинку - осінніх канікул!

Бережемо життя і здоров'я!


17.10.2023

Від лану до столу


У День хліба 16 жовтня учні 4 класу мали змогу побувати на онлайн-екскурсії  «Від лану до столу»                         

Українська святиня -хліб. Для українців хліб - це реліквія, яку бережуть, цінують, прославляють і печуть за давніми рецептами.

Діти дізналися цікаві факти про хліб, про виникнення Дня хліба, про вирощування хліба в давнину, читали вірші та прислів'я про хліб.

Всі знають, що  зерна життя проходять складний шлях від поля до столу

Цінуйте хліб!

Шануйте працю хліборобів!


16.10.2023

Назустріч успіху


13 жовтня 2023 року учні 1-4 класів нашого ліцею взяли участь в онлайн-трансляції Всеукраїнської руханки в рамках фестивалю «Назустріч успіху».

Організатори Проєкту Українська федерація «Спорт заради розвитку»

відзначили наш ліцей Подякою за активну участь

Радіємо разом з дітьми і бажаємо їм успіхів і активності.

Дякуємо вчителям за  підготовку та організацію участі в проекті.

Супер бути активними разом!

Разом ми сила!


13.10.2023

Всеукраїнська руханка "Цікава фізкультура"


Учні 3 класу нашого ліцею взяли активну участь у Всеукраїнській руханці "Цікава фізкультура" в рамках проведення фестивалю "Назустріч успіху".

Супер бути активними разом!



13.10.2023

Всеукраїнська руханка "Цікава фізкультура"


Учні 1 класу нашого ліцею взяли активну участь у Всеукраїнській руханці "Цікава фізкультура" в рамках проведення фестивалю "Назустріч успіху".

Супер бути активними разом!



13.10.2023

Міжнародний урок доброти


До IV Міжнародного уроку доброти долучились і учні 5 класу ліцею. На онлайн-уроці доброти діти обговорили:

проблеми безпритульних тварин та причини їх появи;

заходи, які допомагають зменшити кількість безпритульних тварин на вулицях міст та сіл;

які притулки в Україні займаються проблемами безпритульних тварин;

яка кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Також діти прийняли участь у «Хвостатій вікторині». Поділилися своїми власними історіями про своїх домашніх улюбленців.

Наприкінці уроку зробили малюнки, щоб ще раз всім нагадати, що тварини – наші друзі!


12.10.2023

Всесвітній день ментального здоров'я


Педагогічний колектив ліцею з 11 жовтня долучився до участі у циклі тренінгів для педагогічних працівників закладів освіти.

Метою тренінгів є підвищення та розширення компетенцій вчителів у надані психосоціальної підтримки учням та їхнім родинам.

Тренінги проводять фахівці ГО «Дівчата» за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Під час обговорення першої теми тренінгу «Гендерно зумовлене насильство (ГЗН) та механізми перенаправлення. Обов’язки вчителя під час виявлення постраждалих» педагоги обговорили:

види гендерно зумовленого насильства;

ознаки булінгу;

алгоритми реагування на випадки насильства;

права та обов’язки педагогічних працівників при виявленні ознак ГЗН у дітей та взаємодію з іншими суб’єктами реагування.

Тренінг супроводжувався жвавою дискусією та вирішенням практичних кейсів.

По закінченню заходу учасники мали можливість ставити запитання лекторці та отримати вичерпні, змістовні відповіді.


11.10.2023

Всесвітній день ментального здоров'я


10 жовтня Всесвітній день ментального здоров'я.

Сьогодні для четвертокласників класний керівник Ірина Моргун провела онлайн годину спілкування "Ментальне здоров'я: розвиваємо емоційний інтелект".

Захід пройшов під девізом цьогорічного святкування "Психічне здоров'я доступне всім".

В ході спілкування діти вчилися визначати й оцінювати свій емоційний стан за допомогою мімічного кубика.

Дізналися, чому важливий це день.

Повторили правила для підтримки здорового тіла і духу.

Бережіть себе, слідкуйте за емоційним станом та розвивайте емоційний інтелект!


10.10.2023

Нарада при директорові


«Мета професійної діяльності кожного вчителя полягає в організації навчання та виховання учнів під час здобуття ними повної загальної середньої освіти шляхом формування у них ключових компетентностей і світогляду на основі загальнолюдських і національних цінностей. Процеси навчання, виховання та розвитку учнів є наскрізними, їх цілісність забезпечується наявністю у вчителя загальних та професійних компетентностей, необхідних для виконання всіх трудових функцій» - зазначено у професійному стандарті вчителя.

Важливою складовою педагогічної діяльності є дотримання вимог законодавства щодо організації міжатестаційного періоду роботи та проведення атестації.

Під час проведеної наради при директорові, 5 жовтня, особливу увагу було приділено детальному вивченню Положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 09.09.2022 № 805, окреслено важливі етапи роботи з даного напрямку в колективі, прийняті важливі рішення щодо організації атестації педагогів у 2023/2024 навчальному році.


05.10.2023

Міжнародний урок доботи


В рамках IV Міжнародного уроку доброти для учнів 9,11 класів проведено онлайн-захід «Історії сьогодення про тварин з окупації» до Всесвітнього дня захисту тварин.

Перед старшокласниками була поставлена дилема морального вибору співіснування у всесвіті: «я» НАД екосистемою чи «я» - частина екосистеми.

Схвилювала всіх мова про волонтерський рух, спрямований на порятунок тварин з окупованих територій, їх догляд і підтримка.

Розмова про порятунок власних тварин свідчить про свідомий вибір захисту і збереження системи співіснування у світі, частиною якого є людина.


05.10.2023

Міжнародний урок доботи


В рамках IV Міжнародного уроку доброти для учнів 1 класу проведено онлайн-бесіду «Дай лапу» до Всесвітнього дня захисту тварин.

Класний керівник Катерина Кімнатна надала цікаву інформацію про тварин. Діти завзято грали в гру «Господар для песика». Із захопленням розповідали про своїх домашніх улюбленців

Першокласники активно взяли участь в онлайн фотовиставці «Мій домашній улюбленець».


05.10.2023

Міжнародний урок доботи


4 жовтня учні 3 класу долучитись до улюбленого та очікуваного педагогами та учнями Міжнародного уроку доброти.

Саме сьогодні відзначається Міжнародний день захисту тварин. Цей день допомагає об'єднати зусилля усіх, хто дбає про домашніх і бездомних тварин.

Живе спілкування з чотирилапими друзями - це найприємніші моменти в житті дітей. Наші третьокласники люблять і мають своїх улюбленців

Діти знають і пам'ятають, що ми одна велика сім'я на планеті. І коли робимо добру справу, допомагаємо своїм улюбленцям, ми допомагаємо собі.


04.10.2023

День захисника та захисниці України


До Дня захисників та захисниць України учні 1 класу виготовили вітальні листівки для наших найвідважніших героїв з найкращими побажаннями!

З Днем захисників і захисниць України!

Слава Україні! - Героям слава!

01.10.2023

Інтернет - конкурс "Захисники та захисниці України"


До Дня захисників і захисниць України учні 8 класу взяли участь у Всеукраїнському інтернет- конкурсі від освітнього порталу "На урок".

Під час конкурсу діти збагатили свої знання про звитягу захисників доби Київської держави та українських козаків. Більше дізналися про подвиги українців і українок в часи Другої світової війни. Зрозуміли ключові події російсько-української війни.

Діти отримали дипломи різного ступеня: Сокіл Дмитро диплом II ступеня; Зайцев Михайло, Реутова Даріна диплом III ступеня; Донник Ельвіра, Нестеренко Максим, Кравченко Данііл сертифікат учасника.

Дякуємо та шануємо захисників, які захищали та захищають Україну.

Слава Україні! - Героям Слава!

01.10.2023

День захисника та захисниці України


Героям країни, воїнам світла – Захисникам України, що мужньо боронять нас від супостата, ні танком ні градом вас не залякати.

Всім тим, що життя не шкодують віддати - низький вам уклін, і велика подяка!

Ми знаємо, ви - сильні, нехай ворог знає, що в Україні є справжні захисники!

Ми молимось - живими повертайтесь, бо вдома вас чекають і діти, і дружини, й матері!

Нехай всі дороги ведуть до щастя та перемог,

ДЯКУЄМО вам, наші захисники, бережи вас усіх Господь!



01.10.2023

День захисника та захисниці України


З прийдешнім святом Днем захисника та захисниць України вітають учні 6 класу ліцею.

Діти дякують захисникам за можливість навчатись та виготовили для них листівки.

На онлайн-годині спілкування шестикласники вшанували хвилиною мовчання загиблих воїнів, які віддали свої життя за мирне небо над Україною.

Дякуємо та шануємо всіх, хто захищав та захищає Україну!

Слава Україні! - Героям Слава!


29.09.2023

Безпека на дорогах в умовах воєнного стану


Вересень - місячник основ безпеки життєдіяльності.

Для учнів 2 класу класним керівником Ольгою Макаренко проведена онлайн-вікторина "Безпека життєдіяльності".

Учні 6 класу спілкувалися з класним керівником Аліною Капінос на тему "Безпека на дорогах в умовах воєнного стану».

Діти змогли повторити та набути нові знання, що сприяють корегуванню ставлення до безпеки.


27.09.2023

Мандрівникам належить світ


Нещодавно наші восьмикласники показали свою обізнаність у Всеукраїнському інтернет- конкурсі "Мандрівникам належить світ" від освітнього порталу "На урок".

Учні виконали неймовірно цікаві завдання конкурсу.

Отримали багато корисної інформації.

Дізналися про дивовижні туристичні локації. Про те, що надихає мільйони мандрівників вирушати на зустріч пригодам!

Діти отримали дипломи різного ступеня: Донник Ельвіра диплом I ступеня;

Кравченко Данііл, Реутова Даріна диплом II ступеня;

Зайцев Михайло диплом III ступеня;

Башкатова Анастасія, Сокіл Дмитро, Кощавець Анастасія, Мішко Денис сертифікат учасника.

Бажаєм учням успіхів у наступних інтерактивних конкурсах.

Дякуємо вчителю історії Світлані Реутовій за підготовку учнів.


25.09.2023

Що приховує НМТ з історії України


Навчальний рік тільки розпочався, а ми вже активно готуємось до національного мультипредметного тесту з історії України.

Учні 11 класу взяли участь у Всеукраїнському інтернет- конкурсі "Що приховує НМТ з історії України" від освітнього порталу "На урок".

Виконали цікаві та пізнавальні завдання.

Дізналися актуальну інформацію для учасників НМТ.

Ознайомилися із правилами, за якими проводиться тестування.

Переглянули завдання минулих років.

Перевірили свої знання, виконавши практичні завдання.

Одинадцятикласники отримали дипломи різного ступеня:

Морева Дар'я диплом I ступеня

Муравльова Анна дипломи II

Ляшко Богдан сертифікат учасника.

Щиро вітаємо наших учнів та бажаємо успіхів!


25.09.2023

Діти України бажають миру


«Діти України бажають Миру" під таким гаслом пройшла онлайн презентація для учнів 4 класу до Міжнародного дня миру.

Діти уважно слухали свого вчителя Ірину Моргун, обговорювали, висловлювали свої думки. Пригадали символи солідарності та миру.

Розгадували кросворд, читали прислів'я про мир, складали асоціативний кущ до слова МИР.

Намалювали малюнки, в яких зобразили своє бачення миру.

Хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих від ворожих рук окупантів.

Складно говорити з дітьми про мир, в той час, коли вони чують сигнал "Повітряна тривога!" і дивляться очима, сповненими тривоги.

Діти України бажають Миру! Вони проти війни, насилля!!!

Вірять в наших Захисників!

Йдемо до Перемоги!


21.09.2023

Знайди олімпійський вогонь


Всеукраїнський Олімпійський тиждень в ліцеї.

Для учнів 6 класу проведений онлайн-квест "Знайди олімпійський вогонь!" вчителем Аліною Капінос.

Діти ознайомилися з історією виникнення олімпійських ігор. Обговорили значення спорту в нашому житті. Зробили висновок, що спорт, фізичні вправи - важливі складові нашого здоров'я.

Шестикласники активно виконували завдання на кожній станції квесту та віднайшли 6 олімпійський вогників.

Займайтеся спортом та будьте здорові!


19.09.2023

Міжнародний день демократії


В нашому ліцеї пройшов Міжнародний день демократії.

15 вересня для учнів 8, 9, 11 класів проведені просвітницькі заходи вчителем правознавства Владиславом Логвиненком.

Учні переглянули презентацію. Розширили свої знання про історію виникнення свята. Зрозуміли важливість демократичного врядування, дотримання та захисту прав людини. Вивчили основні засади демократичного суспільства.

Обговорили питання:

основні відмінності демократичного режиму від інших видів політичних режимів.

вплив громадян на рішення державної влади.

участь громадян у розвитку демократичного суспільства в цілому.

Учні активно долучалися до обговорення, ставили гострі запитання та отримували вичерпні відповіді від вчителя.

Нехай Міжнародний день демократії, який в цьому році проходить під гаслом «Розширення можливостей для наступного покоління» нагадує нам про відповідальність перед майбутніми поколіннями.


16.09.2023

Ти як? Повертаємось до школи


«Ти як? Повертаємось до школи». На таку тему пройшла класна година для учнів 5 класу.

Першого вересня діти відправились у далеку подорож Країною Знань. Що прихопили з собою? З яким настроєм вирушили? Що очікують від цієї подорожі? Хто вони, п’ятикласники нової української школи?

Знайти відповідь на ці питання, обговорити з учнями їхні емоції та переживання, пов’язані з початком нового навчального року допомогла класний керівник Жанна Уманська.

Під час заходу діти дізналися, що таке ментальне здоров’я, які його основні риси, від чого залежить ментальне здоров'я людини. Засвоїли 5 простих правил його підтримки.

Ознайомилися із матеріалами сайту «Ти як?», створеного в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської. Переглянули відео ролик «Привіт. Ти як?»

Навчилися техніці подолання тривожних думок «Пилючка». Захід закінчився вправою «Зобрази свої емоції та почуття», які засвідчили, що дітям навчатися у 5 класі НУШ подобається!

15.09.2023

Про що мовчать могили загиблих мартівчан


Історичний екскурс "Про що мовчать могили загиблих мартівчан" проведений для учнів 9-11 класів. Захід присвячений річниці визволення с. Мартове від російських окупантів.

Старшокласники разом з вчителем української мови Світланою Габ розглянули основні етапи російсько-української війни. Обговорили основні чинники, що сприяли звільненню тимчасово окупованих територій. Дискутували про патріотизм в сучасній Україні.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих мартівчан. Переглянули відео " Алея Слави Печеніжчини".

Слава Україні! Героям слава!


11.09.2023

День визволення села від російських окупаційних військ


Кожен день наближає нас до Перемоги!

10 вересня 2022… Цей день запам’ятався кожному мешканцеві села Мартове – день визволення села від російських окупаційних військ!

Це стало можливим завдяки відважним та злагодженим діям Сил оборони України на Харківщині.

10 вересня 2023 року минає перша річниця, коли над селом знову майорить прапор України – вільної, незалежної, демократичної правової держави.

Для відзначення річниці визволення села від російських окупаційних військ 6 вересня вчитель історії Світлана Реутова для учнів 6, 9 класів провела урок історії «Кожен день наближає нас до Перемоги!»

Діти дізналися про передумови повномасштабного вторгнення на територію України, виміри гібридної війни, а також про блискучий контрнаступ Сил оборони України в результаті якого було звільнено значну частину Харківщини, в тому числі – Мартове.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих Героїв – односельців, які віддали найдорожче – власне життя заради мирного та щасливого майбутнього України. Це Андрій Теперик… Павло Шевченко… Василь Ільченко…Володимир Заіка… Станіслав Бірюков…. Сергій Свістельник…

Вічна Слава і пам’ять Героям!

Слава Україні!

Героям Слава!



10.09.2023

Діти об'єднують Україну


1 вересня четвертокласники ліцею долучилися до дистанційного формату навчання. Перша ранкова зустріч, перший урок, уроки за розкладом.

Діти згадували ті події, які залишили яскраві спогади за минулі роки. В цьому їм допомогла класний керівник Ірина Моргун.

Розповідали вірші, переглянули світлини з 1-2 класів. Рідний клас, спортивний майданчик, парти, дошка "Розумниця", ігровий осередок, вироби, уроки...Все було...

Та роки щасливого дитинства забрала війна.

Саме Перший урок "В єдності наша сила" був присвячений вшануванню пам'яті загиблих воїнів. Діти переглянули презентацію зі світлинами Алеї Слави в с. Печеніги. Співали пісню "Ой у лузі червона калина". В тиші та скорботі провели хвилину мовчання. Відтворили Асоціативний кущ до слова УКРАЇНА, привітали один одного зі святом. Для дітей пролунав Перший дзвоник.

Попереду відповідальний останній рік навчання в початковій школі. Нехай він буде мирним та щасливим!

Бажаємо дітям величезного бажання вчитися та здобувати нові знання. Легкого навчального року, дружної атмосфери, цікавих подій, чудових оцінок і постійного прагнення бути кращим, ніж учора. Успіхів, удачі, здоров'я, терплячості і чудових результатів!

Успіхів вам, наші четвертокласники!


01.09.2023

Діти об'єднують Україну


«Діти обʼєднують Україну», так розпочався перший урок у першому класі нашого ліцею!

Діти прослухали цікаву інформацію своєї вчительки Катерини Кімнатної.

Виготовили маленькі сердечка із смайликами та долоньки дружби. Виконували цікаві завдання.

Наприкінці уроку діти отримали подарунки та посвідчення «Першокласник».



01.09.2023

День знань


День знань 1 вересня важлива дата в календарі.

В умовах повномасштабної війни у багатьох школах в Україні свято першого дзвоника відбудеться лише в онлайн-режимі.

Щиро вітаємо з початком нового навчального року, Днем знань – всенародним святом мудрості, добра, натхнення та нових відкриттів.

Перше вересня єднає нас усіх, бо кожен колись у цей день переступив поріг рідної школи, відкрив першу книжку, написав перше слово.

Роки навчання – найкращі в нашому житті. Саме в цей час ми знаходимо вірних друзів, відкриваємо у собі здібності, визначаємо орієнтири на все життя.

Зі святом усіх!




01.09.2023

Серпнева педагогічна рада


У закладі 30 серпня 2023 року відбулося засідання педагогічної ради ліцею в онлайн режимі, що стосувалося організованого початку нового 2023/2024 навчального року.

Директор ліцею Тетяна ШТАНКЕВСЬКА, заступник директора з навчально – виховної роботи Олександр АЛЕКСАНЯНЦ, вчитель правознавства Владислав ЛОГВИНЕНКО виступили з конструктивними доповідями та методичними матеріалами.

Опрацьовано питання нормативно – правовогозабезпечення освітньої діяльності у новому навчальному році, визначено форму організації освітнього процесу у 2023/2024 навчальному році, розглянуто та схвалено структуру та режим роботи закладу, річний навчальний план та річний план роботи закладу на новий навчальний рік, схвалено тижневе педагогічне навантаження педагогічних працівників.

Значну увагу приділено питанням упровадження Державного стандарту базової середньої освіти в 6 класі у 2023/2024 н. р., схвалено орієнтовні вимоги до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів ліцею у 2023/2024 навчальному році, зокрема, оцінювання навчальних досягнень учнів 6 класу НУШ.

Окрему увагу було приділено створенню безпечного освітнього середовища, та соціально – психологічної підтримки учасників освітнього процесу під час воєнного стану в Україні в умовах дистанційного навчання.

До педагогів доведено алгоритм дій при виникненні надзвичайних ситуацій, зокрема, при увімкненні сигналу «Повітряна тривога».

З усіх питань порядку денного були прийняті відповідні рішення та надані відповідні доручення.

Розпочинаємо черговий навчальний рік у дистанційному форматі, проте розпочинаємо його завдяки мужнім та відважним захисникам і захисницям, які крок за кроком, іноді ціною власного життя, наближають таку довгоочікувану Перемогу.

Пам’ятаймо про це!

Тримаймо освітній фронт разом!

Слава Україні!

Героям Слава!




30.08.2023

Акція "Сонях"


Приєдналися до щорічної акції «Сонях» і п’ятикласники нашого ліцею. Учні виготовили соняшники для вшанування пам’яті полеглих Героїв.

Саме цього дня 29 серпня у 2014 році під час Іловайської операції стався прорив української групи військ з російського оточення, внаслідок якого загинула найбільша кількість українських воїнів.

Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на полях соняшника. І саме під цими соняшниками сотні захисників у боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи.

Памятаємо!

Слава Героям!



29.08.2023

Акція "Сонях"


Сьогодні 29 серпня наші першокласники долучитися до акції «Сонях», присвяченої Дню пам’яті захисників України.

Соняшник - не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України. З чорним, як українська земля, зернятком, яке обов'язково проросте, бо українці й далі відроджуватимуться, скільки б не намагалися їх знищити.

Діти разом з вчителем Катериною Кімнатною виготовити стилізовані соняшники щоб віддати шану українським захисникам та закріпили квітку на одязі.

Пам’ятаємо!

Слава Героям!



29.08.2023

День пам'яті захисників України


29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину.

Українці — сильна нація, загартована кількасотлітньою боротьбою. Пам’ять про наше героїчне далеке й близьке є важливим елементом національної свідомості, бо вона об’єднує і мобілізує українців.

Перший урок 1 вересня буде присвячений захисникам України: «В єдності наша сила», «З відданістю Україні в серці», «Українські звитяжці. Історична подорож у часі. Славетні імена України», «Нині – вільна й незалежна Україна-ненька. Її ревно захищають нові козаченьки», «Ніхто, крім нас!», «Бійці невидимого фронту: снаряд чи слово?», Тісніше станьте, сильні духом, під прапором одним», «Україна у моєму серці!», «Волонтер – мирний воїн», «Берегиня чи амазонка? Жіноче обличчя війни», «Національна самоідентичність і народні традиції українців», «Історії героїв війни: «Ми боремося за українську землю», «Мужність і відвага крізь покоління».

Пам’ятаймо про наших полеглих Героїв, які допомагають нам тримати прапор свободи!

Слава Україні!

Слава Героям!


29.08.2023

День Незалежності України


Щорічно 24 серпня в Україні відзначається День Незалежності - головне державне свято у році.

У 2023 році Україна відзначає 32-й рік незалежності в умовах повномасштабної війни. За час війни весь світ побачив хоробрість і самовідданість нашого народу, а ми ще більше пишаємося тим, що ми - українці.

Сотні тисяч українців захищають свою державу та її суверенітет на фронті, щоб ми знову могли святкувати цю дату.

З Днем Незалежності! Дякуємо кожному за єдність, віру, силу духу, відданість та патріотизм, який монолітно тримає нашу Україну!

Слава Україні!



24.08.2023

Система забезпечення якості освіти в умовах воєнного стану


В рамках обласного серпневого педагогічного тижня, в День Державного Прапора України, в день 80-Ї річниці визволення м. Харкова, 23 серпня відбувся обласний семінар «Система забезпечення якості освіти в умовах воєнного стану», в якому взяла участь директор ліцею Тетяна Штанкевська.

Забезпечення якісного й безпечного освітнього процесу в умовах дистанційного навчання, нестабільного інтернету, періодичного відключення електроенергії та повітряних тривог - ключовий виклик - 2023/2024 навчального року.

Особливу увагу в нашому закладі планується приділити аналізу зовнішніх та внутрішніх чинників освітніх втрат, підвищенню якості освітнього процесу, формуванню в учнів ключових компетентностей, створенню безпечного освітнього середовища для учнів та вчителів,

поглиблення партнерства учні-педагоги-батьки.

Всім бажаємо сил на цей навчальний рік!

Сили та перемоги у новому році!

З днем прапора України!


23.08.2023

23 серпня - День Державного Прапора України!


Державний прапор – це символ духу і свободи нашої країни.

Це символ всіх головних етапів і звершень, які сталися протягом усіх років незалежної України.

Він супроводжує нас по життю.

Він схиляється у жалобі та тужить за полеглими захисниками.

Він підіймається високо у небо на честь наших перемог.

Наш прапор об’єднує та надихає.

Він наша гордість, підтримка, надія, звитяга та оберіг.

Він здіймається і буде здійматися над нашою Україною.

Вітаємо із святом і бажаємо кожній родині нашої незалежної України щастя, здоров'я і віри в краще майбутнє нашої держави.

Слава Україні!



23.08.2023

Організація освітнього процесу з 1 вересня 2023 року



Яка форма організації освітнього процесу буде в закладах освіти Печенізької селищної ради з 1 вересня 2023 року.

Це надважливе питання було розглянуте 14 серпня на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Печенізької селищної ради.

На сьогодні, як зазначив голова Печенізької селищної військової юадміністрації Олександр Гусаров, із 4 закладів загальної середньої освіти громади, 1 заклад - КЗ «Печенізький ліцей ім. Г. Семирадського» у підвальному приміщенні має облаштоване найпростіше укриття на 218 місць. Розробляється проектно-кошторисна документація для проведення капітального ремонту споруди цивільного захисту у КЗ «Артемівський ліцей».

Для визначення форми навчання у 2023/2024 навчальному році було проведено анкетування серед батьків здобувачів освіти трьох закладів загальної середньої освіти. 81,1% батьків КЗ «Печенізький ліцей ім. Г.Семирадського» підтримали дистанційну форму навчання. 71,8% батьків КЗ «Мартівський ліцей» підтримали дистанційну освіту. Батьки учнів КЗ «Артемівський ліцей» надали перевагу офлайн навчанню.

Комісією ТЕБ та НС Печенізької селищної ради 14 серпня прийнято наступне рішення:

Відповідно до вимог чинного законодавства у закладах освіти Печенізької територіальної громади захисні споруди цивільного захисту, які мають стан готовності «готові» відсутні, та наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження переліку територій, на яких ведеться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (зі змінами), зважаючи на близькість розташування населених пунктів громади до району можливих бойових дій, та враховуючи думку батьків, освітній процес в закладах освіти громади буде проходити в дистанційній формі.


14.08.2023

Навчання майбутніх спеціалістів із безпеки в освітньому середовищі



Сьогодні розпочалися навчання майбутніх спеціалістів із безпеки в освітньому середовищі в рамках проєкту "Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі ", що проходить на базі Національної академії внутрішніх справ м. Київ.

Проєкт «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі» реалізується Міністерством внутрішніх справ України спільно з Національною поліцією України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій за участі Міністерства освіти і науки України, освітнього омбудсмена у партнерстві з Всеукраїнською Асоціацією об’єднаних територіальних громад, Асоціацією міст України, громадською організацією «Безпечний освітній простір» та за підтримки UNICEF Ukraine.

Проєкт спрямований на підвищення рівня безпеки в освітньому середовищі, у тому числі запобігання, раннього виявлення, припинення та усунення негативних явищ та їх шкідливих наслідків щодо безпеки учнів, шляхом запровадження та організації діяльності в закладах загальної середньої освіти та закладів професійної (професійно-технічної) освіти спеціаліста із безпеки в освітньому середовищі.

У навчанні щодо створення безпечного освітнього простору для дітей, бере участь вчитель правознавства нашого закладу Владислав Володимирович Логвиненко!

МВС Ювенальна Поліція України

Разом до перемоги України!


31.07.2023

День Української Державності



Сьогодні в Україні відзначають День Української Державності.

Він співпадає з Днем хрещення Київської Русі, від якого минуло вже 1035 років.

Наше державотворення має понад тисячолітню традицію. Свято нагадує про зв'язок сучасних українців з багатьма поколіннями народу, про самобутність та культуру країни.

З Днем Української Державності! Слава Україні!


28.07.2023

Чому навички спілкування важливі?



Коли батьки спілкуються зі своїми дітьми, вони вчать їх взаємодіяти з іншими та допомагають емоційному розвитку дітей. Такий самий вплив мають і педагоги, що працюють з дитиною.

Діти використовуватимуть техніку спілкування, якої вони навчилися від значущих дорослих, ще довго після того, як виростуть і будуть самостійними!

Які переваги навичок спілкування?

Психічне благополуччя

Емоційний інтелект

Наполегливість

Емпатія і співчуття

Самоконтроль і мотивація

Власні та чужі кордони


13.07.2023

День Конституції України


День Конституції України - свято, яке відображає знаменний момент в історії нашої країни.

Саме 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Конституцію – документ, який став першоосновою незалежної Української держави. Це був значний крок вперед, який заклав правові основи незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Цей день символізує нашу національну гордість і сильне прагнення до верховенства права, демократії та справедливості.

З днем Конституції України!


28.06.2023

Випуск - 2023!


Бажаємо випускникам йти у світ з відкритим серцем, з вірою себе і з любовʼю до рідної України!

Слава Україні!

Героям слава! 


15.06.2023

Свято для учнів 4 класу


Визначна подія в житті учнів 4 класу відбулася цими днями. Для них було проведено свято «Прощавай початкова школо!».

В урочистій обстановці учні отримали дипломи випускників початкової школи. Тепер вони - п’ятикласники.

Діти мали можливість поспілкуватися з улюбленою вчителькою Катериною Кімнатною. Виготовили плакат «Долоньки майбутнього», танцювали та отримали маленькі подарунки.

Не забули повторити правила «Безпечні літні канікули».

Веселі та задоволені не прощалися один з одним, а сказали до зустрічі!



13.06.2023

Свято для учнів 2 класу


Напередодні канікул класний керівник 2 класу Віра Петренко організувала для дітей маленьке свято.

Учням були вручені дипломи про закінчення другого класу. Тепер це вже третьокласники!

Яке ж свято без подарунків Головне, щоб діти були щасливі та усміхнені!

За спільним чаюванням весело провели час. Обмінялися своїми бажаннями та планами на літні канікули.

Веселих та щасливих канікул!


12.06.2023

Засідання педагогічної ради


Завершення навчального року в КЗ "Мартівський ліцей».

В закладі відбулося засідання педагогічної ради, під час якого колективом підведено підсумки освітньої діяльності закладу за 2022/2023 навчальний рік, зокрема стану ведення електронних журналів, виконання освітньої програми ліцею, здійснено аналіз стану дитячого травматизму, окреслено вимоги щодо підвищення якості дистанційного навчання на наступний навчальний рік, розглянуті питання щодо переводу та випуску учнів ліцею, ухвалено низку відповідних рішень.

Дякуємо колегам за плідну та результативну співпрацю!


09.06.2023

Вітаємо учнів 7 класу


Учні 7 класу прийняли участь у Всеукраїнському інтернет- конкурсі "Stop булінг! " від освітнього порталу «На урок».

Завдання конкурсу були спрямовані на формування обізнаності про булінг і про можливі варіанти дій учасників булінгу.

Виконуючи завдання діти пригадали, що таке булінг, якими є його причини та наслідки, а найголовніше навчилися, як протидіяти цькуванню!

Учні отримали дипломи різного ступеня:

Реутова Даріна, Сокіл Дмитро - дипломи I ступеня;

Нестеренко Максим - диплом III ступеня;

Башкатова Анастасія, Зайцев Михайло - сертифікати учасника.

Наші учні із задоволенням приймають участь в інтерактивних конкурсах.



02.06.2023

Міжнародний день захисту дітей


Щороку, в перший день літа, 1 червня, у всьому світі святкується Міжнародний день захисту дітей. Рішення про створення такого свята було прийнято під час сесії Міжнародної демократичної федерації жінок 1949 року в Парижі. Заснування такого дня ініціювали через те, що в багатьох країнах світу залишилося чимало дітей без батьків та даху над головою після Другої світової війни.

Вперше Міжнародний день захисту дітей відсвяткували в 50 країнах вже наступного 1950 року. Відтоді подія стала однією з наймасштабніших у всьому світі. Головна мета свята - привернути увагу громадськості до проблем, що спрямовані на реалізацію різноманітних заходів для забезпечення добробуту дітей в світі.

Діти – маленькі частинки великого щастя, ім’я якому – Життя! Діти – це диво, яке наповнює життя кожного дорослого щирою радістю і теплотою. Діти так потребують любові, турботи і батьківської ласки! Так хочеться, щоб кожне дитяче серце не було обділене цим маленьким щастям.

У День Захисту Дітей бажаємо кожному з вас міцної сім’ї і всього необхідного для безтурботного дитинства. Нехай дитячі посмішки висвітлюють нашу планету, і кожен із маленьких мешканців нашої землі буде здоровим і щасливим.

Вітаємо з днем захисту дітей! Бажаємо благополуччя в кожну сім’ю. Щасливих щирих дитячих очей. Здоров’я і достатку, душевної теплоти і сердечності, повноцінної уваги, турботи і розуміння.

Бережіть дітей, адже вони наше продовження!

Діти – це наше майбутнє, сенс нашого життя і наше щастя!



01.06.2023

Правила безпечної поведінки на воді та біля водойм 


Напередодні першого дня літа в 5 класі пройшла онлайн-година спілкування про відпочинок біля водойм. Учні разом з класним керівником Аліною Капінос обговорили правила безпечної поведінки на воді та біля води

Діти ділилися своїми знаннями, опрацювали інтерактивну вправу та визначили для себе одне з найголовніших правил: купатися можна лише у спеціально відведених місцях

Гарного та безпечного всім літнього відпочинку!


31.05.2023

Правила безпечної поведінки на воді та біля водойм 


Скоро літні канікули. Найбільш приємний і корисний відпочинок влітку — відпочинок на воді.

Класним керівником Катериною Кімнатною з учнями 4 класу було проведено онлайн-бесіду «Правила безпечної поведінки на воді та біля водойм».

Діти прослухали та повторили всі правила безпеки на воді та переглянули цікаве відео. Висновок один - перебуваючи на водних об’єктах, завжди треба пам’ятати про безпеку.


31.05.2023

Вітаємо учнів 9 класу 


Анну Реброву та Євгенія Тимченка - переможців XVII Всеукраїнської інтернет-Олімпіади «На Урок» з хімії (Весна 2023).

Бажаємо переможцям наснаги для подальших перемог.

Дякуємо вчителю хімії Надії Величко за підготовку переможців. Бажаємо розвивати у своїх учнях пізнавальну діяльність, любов до хімії і природничих наук.


30.05.2023

Міжнародний день миротворців Орагнізації Об'єднаних Націй


29 травня відзначається Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй.

Починаючи з 1992 року в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки взяло участь понад 45 тисяч українських військовослужбовців у більш ніж 25 міжнародних операцій у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу.

Вчителем англійської мови нашого ліцею Жанною Уманською підготовлена презентація «Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй».


29.05.2023


День героїв України


За Днем вишиванки, щороку, 23 травня, відзначається День героїв України. Цього дня вшановують борців за свободу та незалежність України. Також українці згадують тих, хто віддав своє життя у цій боротьбі.                                                             

Це свято є символом непоборності української нації та її жаги до вільного життя на рідній землі.

День Героїв присвятили передусім лицарям Русі-України, козакам Гетьманської Доби, гайдамакам, опришкам, січовим стрільцям, воїнам Армії УНР, ОУН, УПА, героям Небесної сотні та військовим ЗСУ, які зараз віддають свої життя у повномасштабній російсько-українській війні за свободу України.

В Україні також відзначають День морської піхоти, еліти військ. Раніше його святкували 16 листопада, але Указом Президента перенесли відзначення на 23 травня. Дату змінили не просто так – у цей день у 1918 році гетьман Української держави Павло Скоропадський видав наказ про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби.

Традиційно, 23 травня, у Києві проходить панахида та покладання квітів біля меморіального знаку Героям Небесної сотні, вшановується пам'ять про борців за Незалежність України біля Стіни пам'яті Михайлівського собору.

Слава героям!


23.05.2023

Злочини без строку давності


До Дня пам’яті жертв політичних репресій в Україні вчителем історії ліцею  Світланою  Реутовою підготовлена презентація «Злочини без строку давності» для учнів 8-11 класів.

Обговорення презентації дає змогу привернення уваги школярів до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності.


21.05.2023


День пам'яті жертв політичних репресій в Україні


Цей День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні в наслідок політичних репресій комуністичного режиму.

Належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності.


21.05.2023


Вишиванка - генетичний код нації


Дорослі й діти радо долучаються до святкування Всесвітнього дня вишиванки щороку в третій четвер травня.

Другокласники нашого ліцею проявили творчість і оригінальність та власноруч виготовили вишиванки.

Вишиванка – генетичний код нації!

#палацфлешмобвишиванкагенетичнийкоднації


18.05.2023


Бережіть українське - носіть вишиванку!


Дотримуватися традицій народу, говорити й думати мовою свого народу - все це виховується в дітях в першу чергу батьками. В сім'ї дитина пізнає красу слова, повагу до старших, збереження звичаїв та бережне ставлення до навколишнього світу.

У Всесвітній  день вишиванки третьокласники активно взяли участь  в обласному флешмобі

#палацфлешмобвишиванкагенетичнийкоднації

Їх в цьому підтримували батьки та класний керівник Ірина Моргун.

Діти вивчили вірші про вишиванку, намалювали малюнки. З онлайн презентації дізналися про цікаві факти з історії вишиванки. Про вислови видатних українців щодо вишиванки. Висловили своє бачення до традиції українського народу.

Вишиванка - генетичний код нації, а День вишиванки єднає всіх українців!

Бережіть українське - носіть вишиванку!


18.05.2023


Вишиванка - генетичний код нації


Участь в обласному флешмобі "Вишиванка – генетичний код нації" до Всесвітнього дня вишиванки.

Учні 4 класу нашого ліцею.

КЗ «Мартівський ліцей Печенізької селищної ради Харківської області».


18.05.2023


Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху


В рамках 7-го Глобального тижня безпеки дорожнього руху в 5 класі відбувся онлайн-квест.

П’ятикласники перевірили свої знання з правил дорожнього руху та дорожніх знаків, дізналися як надавати першу медичну допомогу.

Класний керівник Аліна Капінос обговорила з учнями питання безпеки  на дорозі. І разом зробили висновки, що відповідальність несуть і автомобілісти, і пішоходи.

Правила дорожнього руху мають дотримуватись всі!


16.05.2023


Ми за безпеку дороєнього руху


Безпека на дорозі є запорукою здоров'я та життя. Такий висновок зробили третьокласники в кінці онлайн вікторини " Ми за безпеку дорожнього руху". 

16 травня в рамках Глобального тижня безпеки дорожнього руху класний керівник Ірина Моргун провела для учнів 3 класу тематичну вікторину. В ході якої діти пригадали групи дорожніх знаків, основні правила пішоходів.

Переходимо дорогу – ми пішоходи, рухаємося міським транспортом – пасажири, а якщо маємо власний транспорт, то час від часу стаємо водіями. Для виконання цих ролей ми повинні знати правила дорожнього руху.

Порушуючи їх, ми наражаємо себе на смертельну небезпеку. Тож, щоб не сталося лиха, ми повинні не лише знати ці правила, а й обов’язково дотримуватися їх. А під час війни ще й знати правила мінної безпеки, адже ворог замінував і дороги, і узбіччя.

Бережіть своє життя і здоров'я та оточуючих вас людей!


16.05.2023


День Європи


9 травня в усьому світі відзначають День Європи заради відзначення миру та єдності на континенті.

Для учнів 5 класу вчителем Аліною Капінос був проведений онлайн-квест. Діти активно виконували цікаві інтерактивні завдання, відповідали на запитання. Перевірили свої знання та дізналися більше про європейські країни.

З Днем Європи! Україна це Європа!


09.05.2023


День пам'яті та примирення


Кажуть, що час лікує...Ні, біль стихає, але живе в наших серцях. Пам'ять і біль вічно живі в серцях українського народу про загиблих та закатованих земляків в роки Другої Світової війни.

Сьогодні, 8 травня в День Пам'яті та Примирення третьокласники разом з батьками долучилися до вшанування пам'яті жертв нацизму. Діти вивчили

вірші,  намалювали малюнки.

Ці діти теж діти війни. Їм відомі біль і страждання українців. Вони чули й бачили жорстокість терористів-нападників. Вони ховались в підвали від обстрілів. Вони чули страшні, гучні вибухи поряд....Вони бачать цю загарбницьку війну.

Наші діти мріють про найшвидшу Перемогу, закликають до миру, мріють про спокій та тишу на рідній землі.

Дякуємо Захисникам України!

Віримо в ЗСУ!

Віримо в щасливе майбутнє нашої України!

Слава Героям!!!


08.05.2023


День пам'яті та примирення


“1939–1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”. Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації.

Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Ця пам’ять робить нас сильнішими!

Класним керівником 4 класу Катериною Кімнатною була проведена онлайн-бесіда «1939-1945 Ніколи знову. Пам’ятаємо. Перемагаємо!»

Діти прослухали цікавий, пізнавальний матеріал презентації, вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання, виготовили символ вшанування пам’яті жертв Другої світової війни- червоний мак.


08.05.2023


День пам'яті та примирення


До Дня пам'яті та примирення учні 2 класу виготовили червоні маки  - символ пам’яті жертв Другої світової війни. Класним керівником Вірою Петренко для учнів проведено виховну годину "День пам'яті та примирення. День перемоги над  фашизмом у другій Світовій війні.

Діти бажають Перемоги Україні! Миру всім нам, єдності і свободи. Щастя кожній дитині, злагоди і благополуччя кожній  родині!


08.05.2023


День пам'яті та примирення


8 травня - День пам’яті та примирення.

Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років.

Український інститут національної пам’яті пропонує надалі дотримуватися європейського підходу в меморіалізації подій, героїв і жертв Другої світової та сучасної російсько-української воєн.

Вічна і світла пам'ять українським воїнам, які віддали свої життя у Другій світовій війні. Пам'ятаємо їхній подвиг і всі злочини гітлерівського режиму. Молимося за наших військових, які борються з російським нацизмом.

Історія свідчить: наш народ - непереможний! Слава захисникам України різних часів!

Слава Україні!


08.05.2023


Переможці Всеукраїнського фотоконкурсу "Моя країна - Україна!"


У нас знову приємні новини!

Вітаємо учениць нашого ліцею Дар’ю Мореву, 10 клас та Ангеліну Чудик, 6 клас - переможців Всеукраїнського заочного конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя країна - Україна»!

Нагороджені дипломами І ступеня Національного еколого – натуралістичного центру учнівської молоді.

Пишаємось Дар’єю і Ангеліною! Бажаємо їм вдосконалювати свої уміння, займати активну життєву позицію.

Дякуємо наставнику переможців Олександру Алексанянцу, заступнику директора з навчально-виховної роботи. Бажаємо розвивати пізнавальну та творчу діяльності у своїх учнів. Розкривати нові юні таланти.


08.05.2023


Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю


5 травня Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю.

В цей день щороку проходять заходи для привернення уваги суспільства до проблем людей з інвалідністю, до потреби захисту їхніх прав та гідності.

Сьогодні учні 5 класу на онлайн-годині спілкування обговорювали важливість Міжнародного дня не лише для людей, які мають інвалідність, але й для суспільства загалом.

Залучення людей з інвалідністю до усіх сфер життя суспільства створює очевидні переваги для щасливого майбутнього нашої країни.


05.05.2023


Весна у нашому закладі... 2023 рік...


Дякуємо дбайливим рукам працівників ліцею за квіти, красу, доглянуте подвір’я, яке зачекає на наших учнів.  Віримо в Збройні Сили України!

Слава Україні!

Героям Слава!

Разом до перемоги!

Сучасна поезія Галини Потопляк всім нам у подарунок:

Наповню кошик яблуневим цвітом.

Зв’яжу серветку з тонкої лози

І буду йти понад зеленим житом

Й ховати сум на кінчику сльози.

Ховатись в тінь від сонячної зливи.

Триматись курсу літа і весни.

І будуть липи кольору оливи.

І будуть з малахіту ясени.

Я буду йти біля млинів, де жорна,

Де жито у мішечках на возах.

І вже мука то біла, а то чорна.

І вже щока то в сяйві, то в сльозах.

Я буду йти туди, де вітер свище,

Де дві могили і де два хрести.

Там чорне все, там чорне попелище.

Там навіть мак не пробує цвісти.

Бо там війна пробіглася по балках.

Там "чорний ворон" пісню прокричав.

Пробитий м’яч і порвана скакалка

І літачок, який вже не літав.

Дитинства там нема, одна лиш старість.

Там дід Іван і баба у землі.

Немає сліз, померла там і радість.

І холод при самісінькій землі.

Я буду йти, де переможні далі.

Вони далекі, але я дійду.

Зітру всі ноги і порву сандалі,

Горітиму, але я не впаду.

Побачу Перемогу, так, побачу.

О, мріє, мріє, ти ж солодка мить.

Від радості на цілий світ заплачу

І буду в мирній Україні жить.

                                       Г.Потопляк.

МИ БУДЕМ В МИРНІЙ УКРАЇНІ ЖИТЬ!


04.05.2023


Патріотичне виховання учнів ліцею


Вітаємо учня 6 класу нашого ліцею Іллю Кімнатного з перемогою відразу в трьох мистецьких конкурсах!

Для підтримки України та прояву патріотичного виховання Ілля взяв участь у таких конкурсах:

Всеукраїнський багатожанровий конкурс «Талановиті та незламні». Нагороджений дипломом за перше місце.

Всеукраїнський патріотичний багатожанровий конкурс мистецтв «Мистецтво для Батьківщини». Нагороджений дипломом другої премії.

Міжнародний конкурс мистецтв «Перлина лотоса» у номінації графіка. Нагороджений дипломом третьої премії.

Пишаємося нашим учнем Іллею і бажаємо нових успіхів і  перемог.

Бажаємо не зупинятися, працювати і ставати кращим за себе сьогоднішнім.

Дякуємо керівнику, вчителю ліцею Катерині Кімнатній за підготовку учня.


02.05.2023


Чорнобиль - загублений світ


"Чорнобиль-загублений світ" під такою назвою третьокласники ліцею переглядали та обговорювали презентацію, присвячену Чорнобильській аварії на АЕС 26 квітня 1986 року.  

Діти дізналися про те, що відбувалося в перші години після вибуху реактора.

Хто гасив пожежу, скільки людей було евакуйовано та які наслідки сталися на ураженій зоні радіацією.                                  

Чорнобиль -жива рана землі української....в неї немає минулого...


26.04.2023


Чорнобиль. Подорож


День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи проводиться щорічно 26 квітня на річницю трагедії. Аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології Європи.

Класним керівником 4 класу Катериною Кімнатною було проведено онлай-бесіду «Чорнобиль. Подорож».

Діти прослухали  інформацію про жахливу Чорнобильську трагедію. Переглянули відео 5 серія «Книга-мандрівка. Україна». Чорнобиль.

Уважно прослухавши, активно відповідали на запитання вікторини.

Наприкінці заходу учні виготовили «Ангеликів-пам’яті».


26.04.2023


Чорнобильська катастрофа: історія про трагедію, яка назавжди закарбувалася в пам'яті


Напередодні  37 річниці Чорнобильської катастрофи класний керівник 7 класу Світлана Реутова провела виховний захід "Чорнобильська катастрофа: причини і наслідки".

Мета заходу: закріпити знання учнів про Чорнобильську катастрофу. Виховання почуття поваги до людей, які захищали Україну від наслідків аварії на ЧАЕС.

Учні відтворили хронологію подій трагічного 26 квітня 1986 року.

Переглянули відео "Чорнобильська катастрофа: історія про трагедію, яка назавжди закарбувалася в пам'яті".

Взяли участь у вікторині "Чорнобиль: пам'ятаємо і вшановуємо".


26.04.2023


День Землі


Щорічно 22 квітня відзначається День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім.

Напередодні Дня Землі з учнями  5 класу вчитель Аліна Капінос провела гру-вікторину.

Учні перевірили свої знання про Землю.

Обговорили питання, як ми можемо берегти природу нашої планети?

Поспілкувалися про важливість сортування сміття та навчилися як це робити.

Збережімо нашу Землю для себе і прийдешніх поколінь!


20.04.2023


Всеукраїнський конкурс "Годівничка"


Учні нашого ліцею активно долучилися до участі в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Годівничка». Всього було подано 16 конкурсних робіт  у різних номінаціях.

Сьогодні раді повідомити, що на підставі рішення журі конкурсу Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчочості» три учні ліцею визнано  переможцями.

Євгенія Тимченка, учня 9 класу. І місце за роботу «Зимуючі птахи нашої місцевості», номінація «На кращу дослідницьку роботу та спостереження за зимуючими птахами. Керівник – вчитель біології, Надія Величко.

Олену Маренич, ученицю 11 класу. І місце за роботу «В очікуванні весни», номінація «На кращий малюнок». Керівник – вчитель образотворчого мистецтва, Аліна Капінос.

Іллю Кімнатного, учня 6 класу. ІІ місце за роботу «Годівничка», номінація «На кращу годівничку». Керівник – вчитель інформатики, Олександр Алексанянц.

Переможці нагороджені Грамотами Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості».

Вітаємо переможців Конкурсу, пишаємося нашими дітьми, бажаємо їм подальших творчих успіхів!

Дякуємо вчителям за виховання в учнів екологічного світогляду та допомогу в організації роботи.

Конкурсні роботи учнів направлені для участі у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу «Годівничка».


19.04.2023


Великодній кошик


Напередодні великого і світлого свята Великодня, учні 4 класу нашого ліцею збирали «Великодній кошик».

Діти вклали у свої великодневі кошики частинку своєї любові, світла і добра.

Нехай передзвін великодніх дзвонів принесе лише благі вісті, серце наповниться радістю, а віра допомагає долати труднощі!

Всім гарного свята і мирного неба!


17.04.2023


Про що розповідає писанка


Один з атрибутів святкування Великодня - писанка. У цей день люди вітаються і дарують один одному великоднє яйце з побажанням здоров'я, добра, злагоди та миру. 

Напередодні великодніх свят третьокласники переглянули онлайн презентацію "Про що розповідає писанка".  Діти дізналися про історію виникнення традиції прикрашати великодні  яєчка, про різновиди і способи оформлення символу нового життя.

Для дітей стало цікавинкою значення кольорів та символів, якими були оздоблені яєчка. Класний керівник Ірина Моргун показала світлини інсталяції до Великодня в місті - герої Харкові та інших містах України, де цілі вулиці прикрашені писанками.

Діти обмінялися побажаннями миру, здоров'я.

Перемоги рідній Україні!


17.04.2023


75-річчя Всесвітньої організації охорони здоров'я


З нагоди відзначення Всесвітнього дня здоров‘я, учні третього класу поринули у цікаву віртуальну подорож, яка допомогла їм усвідомити складові здоров’я, основи здорового способу життя та важливість здорового харчування.

Класним керівником Моргун Іриною Іванівною, було наголошено, що Всесвітня організація охорони здоров’я в цьому році відзначає своє 75-річчя.

Ми всім бажаємо здоров’я, миру, всіх можливостей щасливого та безпечного життя для наших учнів, скорішої перемоги!

Слава Україні! Героям слава!

Разом до перемоги!

13.04.2023


Великдень


Великдень - одне з найбільших й найшанованіших після Різдва християнських свят, воно водночас є державним святом.

Наші другокласники готуються до свята і старанно роблять аплікації. Завдання класного керівника Віри Петренко - сприяти розвитку інтересів дітей щодо  свята Великодня, виховувати повагу до традицій свого народу, любов до рідного краю.

Діти розширили та поглибили знання про Великодні свята, обереги, символи. Дізналися про красу і значущість одного з найвеличніших християнських свят.

Всі діти люблять цей день. Він сповнений любові, добра та  турботи про ближнього.


12.04.2023


#WhiteCard


Закінчується спортивний тиждень. Але вчителі нашого ліцею продовжують доносити  до дітей цінності спорту та ідеали до Миру.

Педагогічний колектив ліцею приєднався до акції з підняттям «Білої картки» з нагоди Міжнародного дня спорту на благо розвитку та миру #Whltecard

«Біла картка» стала карткою «чесної гри» та стверджує: Дружбу, Повагу, Досконалість, Солідарність.

І разом ми показуємо «червону картку» насиллю, горю, розрусі, агресії.

І разом як словом так і справами декларуємо:

Ні - війні в Україні! No War in Ukraine!

Так миру!


08.04.2023


#WhiteCard


Наш ліцей неймовірно спортивний. Від найменших - першокласників до старшокласників люблять спорт і рухову активність.

На жаль, зараз діти не можуть разом весело грати на уроках фізичної культури, брати участь в спортивних змаганнях, Малих Олімпійських іграх, що проводилися в нашому ліцеї.

 Сьогодні учні дружно приєднуються до акції з підняттям «Білої картки» з нагоди Міжнародного дня спорту на благо розвитку та миру #Whltecard

Діти показують білу картку на знак миру та спокою. Малюють малюнки на спортивну тематику. Та висловлюють своє особисте бажання  жити та сприяти миру.

Ні - війні в Україні! No War in Ukraine!

Так миру!


07.04.2023


#WhiteCard


Наші маленькі другокласники дуже люблять спорт. І розуміють, що спортивні вправи впливають на здоров'я та на формування дисципліни.

До Міжнародного дня спорту на благо миру та розвитку старанно зробили малюнки. А також долучились до акції з підняттям «Білої картки» #Whltecard

Діти хочуть жити в мирі!


07.04.2023


#WhiteCard


Учні 9 класу нашого ліцею не залишилися осторонь та приєдналися до акції з підняттям «Білої картки» з нагоди Міжнародного дня спорту на благо розвитку та миру #Whltecard

Діти висловили своє особисте бажання  жити та сприяти миру, здоровому способу життя, фізичній та інтелектуальній активності.

Ні - війні в Україні! No War in Ukraine!

Так миру!


06.04.2023


#WhiteCard


Учні 7 класу нашого ліцею також приєдналися до акції з підняттям «Білої картки» з нагоди Міжнародного дня спорту на благо розвитку та миру #Whltecard

Ні - війні в Україні! No War in Ukraine!

Так миру!


06.04.2023


Я спортивна дитина


Учні 4 класу нашого ліцею неймовірно спортивні. Ви лише перегляньте їх світлини  «Я спортивна дитина!».

До Міжнародного дня спорту діти разом з класним керівником Катериною Кімнатною обговорювали факти важливості спорту для людини.

Переглянули світлини відомих спортсменів, які прославили Україну та прослухали цікаву інформацію про їхні досягнення.

Діти із захопленням підтримали акцію  з підняттям "Білої картки" #WhiteCard

Ні війні! No war!


06.04.2023


#WhiteCard


Міжнародний День спорту на благо миру та розвитку наші любі третьокласники розпочали з підтримки челенджу #WhiteCard.

Дітям давно відомо, що заняття спортом розвиває силу, швидкість, спритність, зміцнює здоров'я. Вже в першому класі вони вивчили комплекс вправ ранкової гімнастики, розвивали вміння швидко бігати та стрибати.

В ході онлайн заняття, присвяченого спорту, пригадали які є види спорту, яких знають відомих спортсменів, яким видом спорту займаються чи хотіли б займатися. Згадали ігри, в які весело грали на уроках фізичної культури та про Малі Олімпійські ігри, що проводилися в нашому ліцеї.

Діти вірять, що взаємодопомога, підтримка, згуртованість допоможуть бути сильними в цей складний час!

Віримо в Перемогу! Віримо в ЗСУ! Слава Україні!

Ми за здоровий спосіб життя, за рухову активність!

06.04.2023


Конкурс "Таланти 2023"


Учні нашого ліцею гідно представляють заклад освіти за кордоном. Показують високі результати в навчанні та беруть участь в різноманітних конкурсах.

Так, 30 березня Реутова Даріна, учениця 7 класу взяла участь в фіналі конкурсу " Таланти 2023" в чеській школі.

Під час конкурсу Даріна демонструвала експеримент зі сухим льодом "Чарівний дим".

За участь в конкурсі Даріна отримала диплом в номінації "Хімія" та пам'ятний подарунок.

Пишаємося нашими учнями!

Даріні бажаємо успіхів і нових перемог!


03.04.2023


Конкурс "Година Землі"


Учні 7 класу нашого ліцею взяли участь в конкурсі "Година Землі" від освітнього порталу "На урок".

Година Землі - це найбільша світова щорічна ініціатива на підтримку збереження планети та сталого використання її ресурсів.

У кожному завданні цього конкурсу  діти дізналися факти про захист довкілля та поради від

екоактивістів. Цей конкурс допоміг учням побачити, наскільки чудовою, проте беззахисною є наша планета.

Отримали дипломи різного ступеня: Реутова Даріна диплом I  ступеня, Зайцев Михайло,  Сокіл Дмитро дипломи II ступеня, Нестеренко Максим диплом III ступеня, Кравченко Данііл сертифікат учасника.

Виконуючи завдання діти набули практичних навичок та теоретичних знань, які підготовили їх до практичного вирішення екологічних завдань.

Діти із задоволенням приймають участь в інтерактивних конкурсах.

Побажаємо їм успіхів!

03.04.2023


Математичний калейдоскоп


Канікули у наших третьокласників веселі та цікаві.

30 березня вони мали змогу під час онлайн заняття "Цікаві вправи "Математичний калейдоскоп"  випробувати свої математичні здібності.

Діти розв'язували задачі з логічним навантаженням, відтворювали пропущені числа, розгадували кросворди на геометричну тематику.

Тепер третьокласники точно знають, що математика оточує нас всюди.                                              У світі не існує жодної професії, де не зустрічалася б математика. 

Математика розвиває логічне мислення, вміння самостійно вирішувати проблеми, здатність швидко вловити суть і знайти найбільш відповідний і простий розв'язок.  

Захід пройшов весело, діти  одержали позитивні емоції, розвивали інтерес до математики.


31.03.2023


Україна - моя Батьківщина!


Канікули  повинні бути не тільки безпечні та оздоровчі, а й цікаві!

Для підтримки патріотичного виховання здобувачів освіти, класним керівником 4 класу, Катериною Кімнатною було проведено онлан-бесіду «Україна- моя Батьківщина!»

Діти прослухали цікавий матеріал презентації, переглянули відео «Цікавинки України», із задоволенням відповідали на питання вікторини та в малюнках відобразили свою любов до України.


30.03.2023


Без бар'єрів


На весняних канікулах, учні 5 класу нашого ліцею, класний керівник Аліна Капінос, ознайомилися з ініціативою "Без бар'єрів" та поняттям безбар'єрність.

Діти переглянули "Довідник безбар'єрності" та поговорили про усвідомлення життєвих проблем людей, які потребують особливої уваги і милосердя

У воєнний час безбар'єрність набуває більшого значення. Це і питання безпеки і повернення до звичного життя. І відновлення - не лише наших міст і сіл, а й відновлення людини: адже якщо простір навколо буде дружнім, а послуги доступними - ніхто не залишатиметься замкненим у своєму домі,  у своєму світі, за бар'єром активного життя.

«Країна без бар’єрів» починається з кожного з нас та нашого розуміння, що кожна людина неповторна. У безбар'єрному та відкритому суспільстві кожна людина відчуває, що до неї ставляться з повагою попри будь-які ознаки й статуси і знає, що в неї є рівний доступ до можливостей, має перспективи для розвитку.


29.03.2023


Безпечні весняні канікули


Ура! Канікули!!! Чудова пора для відпочинку школярів-весняні канікули!

Це зустрічі з друзями, прогулянки та ігри на свіжому повітрі, читання улюблених книжок та заняття за інтересами.                                                                                                           

Проте від недотримання дітьми елементарних правил безпеки, може постраждати їх здоров'я та життя.

Напередодні канікул, 24 березня, третьокласники переглянули онлайн презентацію "Уроки безпеки". Класний керівник Ірина Моргун в ході перегляду наголосила дітям про дотримання правил безпечної поведінки щоденно.

Обговорення пройшло жваво, активно. Учні наводили свої життєві ситуації, повторили номери телефонів екстренних служб.

Школярі усвідомили, що дотримання правил безпеки є запорукою здоров'я та життя.


24.03.2023


Безпечні весняні канікули


Канікули – це час відпочинку, нових вражень та оздоровлення.

Класним керівником, Кімнатною Катериною була проведена онлайн-бесіда з учнями 4 класу «Безпечні весняні канікули».

Діти переглянули відео «Правила поведінки на канікулах», повторили правила техніки безпеки під час канікул. Особлива увага була приділена мінній безпеці. Матеріал закріпили малюнками.

Веселих і безпечних канікул, діти!


24.03.2023


За чисте довкілля


Ми саджаємо квіти!

Вся Україна саджає квіти!

Трудовий колектив нашого ліцею взяв участь у Всеукраїнській акції «За чисте довкілля». Працівники висадили цибулини тюльпан, що восени були отримані в рамках благодійного освітнього проєкту асоціації квіткових виробників Нідерландів та України .

Віримо, що квіти, висаджені з любов‘ю перетворять наш заклад освіти у квітковий рай.

Лише за один день прибирання наше шкільне  подвір’я стало світлішим та красивішим.

Працювати разом це успіх!


24.03.2023


За чисте довкілля


Сьогодні 23 березня до щорічної Всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля» долучився наш педагогічний колектив.

Вчителі ліцею прибрали прилеглу територію закладу освіти.  Та довели своє прагнення зробити громаду чистою і охайною.

Ми живемо на прекрасній планеті Земля та всі відповідальні за неї.

Чистота нашої землі - у наших руках. Зберегти красу природи, сприяти її оновленню - завдання кожного із нас.

Чистота нашої України, наших міст, містечок і сіл - у  наших руках.

Зробимо Україну чистою!

23.03.2023


Засідання атестаційної комісії І равня


З метою стимулювання цілеспрямованого підвищення рівня професійної компетентності педагогічних працівників, зростання їх професійної майстерності, розвитку творчої ініціативи, в ліцеї протягом навчального року проводились заходи з атестації педагогічних працівників.

22 березня 2023 року в Комунальному закладі «Мартівський ліцей Печенізької селищної ради Харківської області» відбулось підсумкове засідання атестаційної комісії І рівня, під час якого було розглянуто результати діяльності 5-ти педагогічних працівників в міжатестаційний період: Алексанянца Олександра Віталійовича, Макаренко Ольги Сергіївни, Кімнатної Катерини Василівни, Прохорчук Наталії Володимирівни, Логвиненка Владислава Володимировича.

На засіданні педагогічні працівники, які атестуються, прозвітувалися про роботу в міжатестаційний період.

Педагогами було розкрито методичну основу досвіду, його практичну  реалізація з учнями, результати  використання та ефективність.

Атестація для педагогічного працівника – це важливий етап його професійного життя, точка опори для подальших здобутків і звершень на педагогічній ниві. Бажаємо їм творчих злетів, професійних успіхів та постійного самовдосконалення!


22.03.2023


За чисте довкілля


Навесні починається наймасштабніше прибирання країни. Тож проведення щорічної Всеукраїнської акції “За чисте довкілля” стало доброю традицією, що відображає активну життєву позицію і прагнення не на словах, а на ділі дбати про благоустрій та чистоту навколишнього середовища громади.

Акція має на меті перш за все докорінно змінити ставлення населення до проблеми покращення довкілля та санітарного стану територій, на яких ми проживаємо.

Сьогодні участь у благоустрої території біля ліцею, дитячого садочку, прибиранні та приведенні у належний стан прибудинкових територій односельців по вул. Харківській, прийняли працівники КЗ «Мартівський ліцей».

Кожен житель громади повинен розуміти, що чистота громади залежить саме від нього. Тому подбаємо про чистоту навколо себе, не будемо сторонніми спостерігачами, адже підтримання чистоти та порядку – це запорука здоров’я і краси нашого рідного краю.


21.03.2023


День українського добровольця


Щороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Пам'ятна дата встановлена Верховною Радою України у 2017 році, щоб вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

Із здобувачами освіти 4 класу вчителем Катериною Кімнатною було проведено виховну годину «14 березня-День українського добровольця».

Мета виховної години - формування відчуття приналежності до України, почуття патріотизму та національної свідомості, активної громадянської позиції учнів.

Діти прослухали цікаву інформацію про історію і виникнення цього свята та приклади добровольчих формувань у різні часи.

День українського добровольця стане однією з основ, на якій будуть зростати і гартуватися нові покоління вільних українців.


14.03.2023


День українського добровольця


Сьогодні, 14 березня, відзначається День українського добровольця.

В 5 класі, вчитель Аліна Капінос провела годину спілкування. Діти познайомилися з історією феномена добровольства серед українців.

Українські добровольці - це гордість українського народу. Це люди, які з власної волі, за покликом серця йдуть захищати територіальну цілісність і незалежність країни.


14.03.2023


Батькам майбутніх першокласників


БАТЬКАМ МАЙБУТНІХ ПЕРШОКЛАСНИКІВ 2023/2024 навчального року!

Прийом документів для вступу дитини в перший клас розпочнеться 20 березня 2023 року.


14.03.2023


Годівничка - 2023


Навіть у воєнний час і дистанційного навчання наші  учні займаються еколого-соціальними проєктами і дослідженнями природного середовища.

Євгеній Тимченко, учень 9 класу взяв участь першому етапі Всеукраїнського конкурсу «Годівничка – 2023».  Його робота «Зимуючі птахи  нашої місцевості» направлена  для участі в обласному етапі конкурсу.

Ми дякуємо вчителю біології Надії Величко за підготовку учня, за виховання в дітей ціннісного ставлення до біорізноманіття, за проведення широкої просвітницької роботи з охорони та збереження орнітофауни Печенізького краю.


13.03.2023


Про Тараса Шевченка


В Україні  День Державного Гімну щорічно відзначається 10 березня.

У наш час Державний Гімн України співають, переховуючись у бомбосховищах, під час обстрілів та на передовій. Саме так звучить душа українського народу, який бореться за свою незалежність, волю та майбутнє. Саме так звучить єдність та незламність української нації.

Державний Гімн України – один з головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Його офіційна музична редакція була ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, а текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року.

10 березня для Дня Державного гімну був обраний як день, в який вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» в 1865 році в Перемишлі (Польща). Ним завершили концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Того ж року вірш уже був надрукований разом із нотами. Твір у виконанні українського оперного співака-тенора Модеста Менцинського був записаний на платівку в Кельнському відділенні «Грамофона» у жовтні 1910 р.

На виховних годинах у 3 та 5 класах було зазначено: «Зараз, коли нові герої воюють за територіальну цілісність нашої країни, гімн має особливе значення для всіх і є тою духовною ланкою, що єднає нас із попередніми поколіннями борців за свободу.»

Слава героям!

Все буде Україна!


10.03.2023


Про Тараса Шевченка


Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу.

До дня народження Тараса Шевченка класний керівник 4 класу, Катерина Кімнатна провела онлайн-бесіду. Діти прослухали цікавий матеріал, читали вірші та активно взяли участь у вікторині «Про Тараса Шевченка».

Шевченкове “Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!” лунає зараз в окопах незламної України під час повномасштабної війни.


07.03.2023


Жінки в науці!


Учні нашого ліцею із задоволенням беруть участь в різних інтерактивних конкурсах.

Напередодні Міжнародного дня жінок, учні 7 класу взяли участь в конкурсі "Жінки в науці" від освітнього порталу " На Урок".

Виконуючи завдання конкурсу, діти дізналися про видатні наукові відкриття, зроблені жінками. З'ясували, чому гендерні стереотипи шкодять як розвиткові науки, так і всього суспільства.

Отримали дипломи різного ступеня: Башкатова Анастасія, Зайцев Михайло, Реутова Даріна, Сокіл Дмитро, Чуприна Андрій - диплом I ступеня

Нестеренко Максим - диплом II  ступеня.

Бажаємо успіхів в наступних конкурсах!


07.03.2023


Перші дні весни!


В перші дні весни другокласники ліцею з хвилюванням готувалися до весняного свята з великим бажанням привітати захисниць:

Дорогі захисниці України!

Хай ні на мить Вам не бракне сил та віри,

Хай мужності буде бездонная криниця

І ніколи не збиваються приціли!

Вітаємо вас у цей весняний час з Міжнародним жіночим святом 8 Березня! Ми знаємо: у ваших надійних та сильних руках наш спокій та безпека.

Бажаємо сил, терпіння, добра, гарного настрою, завзяття  та скорішої перемоги, повернення в обійми рідних, близьких!

Дякуємо вам за можливість жити на своїй землі!

Дякуємо  за те, що ви нас оберігаєте!

Цінуємо вас та пам’ятаємо  завжди!


06.03.2023


Річниця створення 1-щої окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна!


З нагоди  річниці створення 1-шої окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна, в ліцеї пройшла виставка малюнків, створених для захисників України. Більшість із них надіслана дітьми із Житомирщини для своїх рідних та земляків, які захищають нашу землю від ворога.

«Це бригада справжніх Героїв, справжніх житомирян, які добровільно в перші дні повномасштабної пішли у військкомати».

Військовослужбовці бригади захищають Україну на різних напрямках: Донецька, Луганська, Херсонська, Харківська області.

Частинами та підрозділами бригади було звільнено н.п. Мала Шестерня, Новогригорівка, Тополине, Князівка, Іванівка, Потьомкіне, Високопілля Херсонської області, Щурівка, Нова Гусарівка, Байрак, Балаклія, Куп’янськ Харківської області. Особовий склад виконував бойові завдання у районі н.п. Троїцьке, Попасна, Новодружеськ, Вовчоярівка, Зайцеве, Весела Долина, Білогорівка, а також по охороні Вуглегірської ТЕЦ та здійснення контролю за акваторією Вуглегірського водосховища.

Із грудня 2022 року частини та підрозділи бригади продовжують виконувати бойові завдання в районі смт. Красна Гора Донецької області, с. Червонопопівка Луганської області та на території Харківської області…

За час повномасштабної війни загинуло 146 військовослужбовців бригади…

За мужність та героїзм, проявлені при захисті Батьківщини державними та відомчими нагородами нагороджено 484 військовослужбовця.

Щиро вітаємо бригаду з річницею створення!

Бажаємо скорішої Перемоги!

Слава Україні!

Героям слава!

04.03.2023


Всесвітній день цивільної оборони!


1 березня — Всесвітній день цивільної оборони.

Сьогодні учні п'ятого класу, вчитель Аліна Капінос, ознайомились з алгоритмом дій під час землетрусу, пожежі, повені та повітряної тривоги.

Діти згадали правила мінної безпеки та що треба брати у тривожну валізу.

Повторили номери рятувальних служб України.

П'ятикласники радять дотримуватися правил поведінки під час надзвичайної ситуації.

Будьте пильними! Бережіть себе!



01.03.2023


Як говорити з підлітками про "РЕДАН"


Увага! Увага! Увага!

Як говорити з підлітками про “Редан”?!

Останніми днями розголосу набула потенційно небезпечна діяльність руху “ПВК “Редан”.

Коли підлітки не можуть самостійно реалізувати свої бажання, тоді вони знаходять своє місце в молодіжному угрупуванні для самоствердження й самореалізації.

Деякі батьки можуть не підозрювати, що дитина належить до певної субкультури, яка толерує і заохочує девіантну поведінку.

Що робити батькам у такій ситуації

*  Спокійно, відкрито і прямо поспілкуватися з дитиною, надати їй можливість говорити, коли буде до цього готова, не підганяти її.

*  Якщо дитина розповідає, куди вона ходить і як проводить свій час, батьки мають виявити якомога повнішу обізнаність в обговорюваній темі; слід виявляти терпіння, наполегливість, доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка.

*  Потрібно опанувати інтернет-технології, мати власні акаунти в соцмережах, стати там другом своїй дитині.

*  Щотижня слід аналізувати вміст сторінок дитини, уважно читати її публікації, вивчати групи, до яких вона приєдналася.

*  “Познайомитися” з віртуальними друзями дитини, звертати увагу на фото й відео, що викликають її інтерес, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані.

*  Показати дитині, що батьки піклуються про неї, запропонувати провести разом час.

*  Зосередитися на тому, щоб показати дитині її переваги, знайти її сильні сторони, допомогти побачити себе унікальною особистістю.

*  Після встановлення контакту та виявлення підлітком довіри до батьків слід пояснити згубність і безперспективність деструктивної поведінки, підкріплюючи це фактами, які добре відомі підліткові; допомогти підлітку зрозуміти ступінь ризику від деструктивної поведінки і невідворотної відповідальності за скоєне (зокрема, у випадку вчинення булінгу або іншого правопорушення).

У зону ризику виявів деструктивної поведінки потрапляють підлітки, яким бракує батьківської уваги і підтримки, а також ті, чиє перебування в інтернеті не контролюють.


24.02.2023


365 днів незламності!


Сьогодні рік повномасштабної війни проти російського агресора - рік незламних українців, незламної сили волі, незламної країни.

Як ми його прожили - запам'ятаємо на все життя.

З учнями 4 класу, вчитель Катерина Кімнатна, було проведено онлайн-бесіду «365 днів незламності».

Діти переглянули відео, матеріал презентації. Прослухали гімн України та вшанували всіх загиблих хвилиною мовчання.

На підтримку своєї країни виготовили малюнки з побажаннями Україні та незламному українському народу і подякували нашим захисникам, які боронять нашу країну!

Все буде Україна!


24.02.2023


Війна в Україні. Кожен день наближає нас до Перемоги!


24 лютого річниця повномасштабної війни в Україні. «Війна в Україні. Кожен день наближає нас до Перемоги». Під такою назвою пройшла виховна година для учнів 7 класу вчителем Світланою Реутовою.

Перші дні війни, які вони були? Кожен з нас має свою історію війни. Діти поділилися своїми історіями війни.

Під час заходу було вшановано хвилиною мовчання героїв-односельців, що віддали життя за наше майбутнє: Заїки Володимира, Теперика Андрія, Шевченка Павла.

Дуже важливо в умовах війни зберігати психологічну рівновагу. Діти переглянули відеоролики " Як впоратися зі своїми емоціями" та "Як бути в ресурсі та піклуватися про себе".

Щоб бути більш обізнаними, повторили правила, що допоможуть під час війни. Переглянули освітні ролики " Як поводитися під час обстрілу " та "Правила  мінної безпеки".

Завершився захід піснею, яка стала символом незламності українського народу - " Ой у лузі червона калина посилилася.. ".


24.02.2023


День рідної мови!


21 лютого — Міжнародний день рідної мови. Події 2022 року вкотре засвідчили: мова — важлива частина того, ким ми є. Це наша зброя спротиву. Ми бачимо, як на неї зазіхають загарбники.

Сьогодні вчителі нашого ліцею в онлайн режимі провели з дітьми виховні години, бесіди, вікторини. Під час яких діти читали вірші, відгадували загадки, малювали.

Дякуємо вам, бо ви ті, хто плекає українську мову, прищеплює любов і повагу до неї дітям, а отже — вкладається в розбудову ідентичності, яка стає міцною опорою для нації.



21.02.2023


День рідної мови!


У День рідної мови представляємо роботу нашого вчителя української мови та літератури Світлани Габ.

У презентації  подані питання походження української мови, цитати письменників, істориків, науковців про нашу мову, згадано про постаті, що творили, відстоювали духовність України.

Вітаємо зі святом!

Дякуємо вчителю Світлані Габ, що прищеплює любов і повагу до рідної мови.


21.02.2023


Герої Небесної Сотні!


20 лютого в Україні відзначається пам'ятний день - День Героїв Небесної Сотні. В цей день вшановують подвиг учасників Революції Гідності, згадуючи всіх, хто втратив життя заради демократичної європейської України.

Учні п'ятого класу, вчитель Аліна Капінос, переглянули відео та дізналися про події Революції Гідності та подвиг Героїв Небесної Сотні від їхніх однолітків.

Обговорили, що зараз кожен, хто воює, волонтерить та вірить у перемогу України, продовжує боротьбу за незалежність та мирне, європейське майбутнє України.


20.02.2023


Герої Небесної Сотні!


20 лютого в Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні та вшановують подвиг учасників Революції гідності.

Учні другого класу, вчитель Віра Петренко, переглянули відео "Герої Небесної Сотні". Вчитель розповіла дітям про чутливу тему нашої історії.

Вшанували пам'ять загиблих під час протестів. Та виготовили голубів миру.


20.02.2023


Пам'ять Небесної сотні!


20 лютого Україна вшановує пам'ять Небесної Сотні.

«Через дев'ять років після Революції Гідності битва за нашу незалежність триває», — сказав Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні.

У цей день бажаємо нашій  Україні Перемоги, миру і злагоди, сили і свободи!


20.02.2023


День державного герба України!


Вітаємо всіх  з Днем державного герба України! На шевронах українських бійців, які захищають сьогодні нашу державу від російської агресії, знову, як і століття тому, зображено тризуб. Вже багато століть наш герб єднає українців та надає нам сил. Це символ держави, що пройшов довгий і водночас трагічний шлях, з яким український народ утверджував віковічну мрію про державність, соборність і незалежність.

Український тризуб уособлює для нас зв’язок поколінь, прагнення народу до власної державності. Обравши знак Володимира Великого за національний символ, українці чітко означили власне коріння та історичне правонаступництво наших державних утворень.

Тризуб - це символ нашої незалежності, гордості та жаги до волі. Тож шануймо його!


19.02.2023


Знання своїх прав та обов'язків - запорука міцної держави!


17 лютого 2023 року інспектори ювенальної превенції Чугуївського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Харківській області, Юлія Денисенко та Аліна Курілова,  провели  урок правових знань для здобувачів освіти 8 – 11 класів ліцею, представників батьківської громадськості та педагогічного колективу.

Захід мав на меті профілактику протиправної поведінки неповнолітніх, розвиток правової культури підлітків та важливість дотримання дисципліни під час освітнього процесу, який наразі здійснюється в дистанційному форматі.

Інспектори нагадали присутнім про види юридичної відповідальності, до якої можуть притягуватися неповнолітні особи та їх батьки, вік, з якого настає юридична відповідальність.

Особливу увагу інспектори ювенальної превенції приділили питанню відвідування онлайн занять та виконавській дисципліні під час дистанційного навчання. Наголосили на тому, що пропуски занять під час дистанційного навчання без поважних причин є недопустимі, а також розповіли про те, що, у разі систематичного невідвідування занять учнями, заклад освіти може звернутися до органів національної поліції України з клопотанням про вжиття заходів по залученню дитини до навчання.  За такі вчинки неповнолітніх їх батьки можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за частинами  1-4 статті 184 (невиконання батьками або особами, що їх заміняють, обов’язків щодо виховання дітей) Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Здобувачі освіти, представники педагогічного колективу та батьківської громадськості дякують інспекторам ювенальної превенції за змістовний та пізнавальний урок правових знань.


17.02.2023


Правила надання першої медичної допомоги потерпілим при охородженні та обмороженні


Сьогодні до проведення дистанційного онлайн - уроку за темою «Правила надання першої медичної допомоги потерпілим  при охолодженні  та обмороженні» долучилися 16 лютого учні 5-11 класів.

Перша медична допомога – це не просто певний алгоритм термінових заходів, а й дії, спрямовані на порятунок людини, життя якої в момент непередбаченої ситуації залежить тільки від кожного з нас!

Тому важливо, що діти вивчали алгоритм дій як уникнути переохолодження, як діяти в разі переохолодження, як правильно та своєчасно надати першу медичну допомогу.


16.02.2023


Правила надання першої медичної допомоги потерпілим при охородженні та обмороженні


До проведення дистанційного онлайн - уроку за темою «Правила надання першої медичної допомоги потерпілим  при охолодженні  та обмороженні» долучилися 16 лютого учні початкової школи.

Перша медична допомога – це не просто певний алгоритм термінових заходів, а й дії, спрямовані на порятунок людини, життя якої в момент непередбаченої ситуації залежить тільки від кожного з нас!

Тому важливо, що діти вивчали алгоритм дій як уникнути переохолодження, як діяти в разі переохолодження, як правильно та своєчасно надати першу медичну допомогу.


16.02.2023


День єднання


Україна - вільна, єдина й неподільна. Сьогодні, у День єднання, як ніколи важливо про це пам'ятати. Адже разом ми  стаємо ще сильнішими й непереможними.

Воля і любов до рідного краю згуртовують нас до здійснення високої мети - процвітання незалежної, могутньої України.

З цією метою  до Дня єдності другокласники переглянули  відеоролик "Єднання українців. У єдності наша сила", вікторину "В нашім серці Україна". Був проведений конкурс малюнків "В єдності наша сила і міць держави" в якому переможцем став Реутов Назарій.

Хай майорить у рідних кольорах сьогодні Україна для тих, хто бореться за кожен клаптик української землі.

Ми - єдина Україна!

Ми - сильні!

Ми - разом.


16.02.2023


День єднання


Сьогодні в Україні вдруге в історії відначають День Єднання.

Свято було засноване 16 лютого у 2022 році Володимиром Зеленським задля єдності народу на тлі повідомлень про можливе повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Учні 5 класу разом з вчителем Аліною Капінос поговорили про історію, передумови Дня єдності. Поділилися своїми думками, як всі ми можемо допомогти, щоб наблизити перемогу.

Для підняття власного морального духу виконали цікаві та веселі завдання.


16.02.2023


День єднання


День єднання - молоде свято. У нього немає сформованих роками традицій, але в умовах війни воно набуло особливого сенсу - показати усьому світові, що ми сьогодні - як ніколи єдині та попри все будемо відстоювати свою незалежність і своє майбутнє.

З нагоди свята «День єднання» із здобувачами освіти 4 класу була проведена онлайн-бесіда. Наприкінці заходу, діти виготовили долоньки єдності «UA РАЗОМ».

Єдність українців – єдиний принцип, що приведе до перемоги!

Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні!


16.02.2023


Правила надання першої медичної допомоги потерпілим при охородженні та обмороженні


Дистанційний онлайн-урок за темою «Правила надання першої медичної допомоги потерпілим  при охолодженні  та обмороженні» пройшов у 6 класі.

Перша медична допомога – це не просто певний алгоритм термінових заходів, а й дії, спрямовані на порятунок людини, життя якої в момент непередбаченої ситуації залежить тільки від кожного з нас!

Тому важливо, що діти обговорювали з класним керівником  як уникнути переохолодження, як діяти в разі переохолодження, як правильно та своєчасно надати першу медичну допомогу.




16.02.2023


День Єднання


16 лютого в Україні відзначають День єднання. Це свято було започатковане Президентом України Володимиром Зеленським у 2022 році.

Україна довгий час була розділена. В часи козацтва по Дніпру: на Правобережну та Лівобережну Гетьманщину. У XVIII-XIX ст. Україна була поділена між двома імперіями: російською та Австро-Угорською.

До Дня єднання для учнів 7 класу вчителем Світланою Реутовою проведений онлайн-урок. Діти обговорили питання єднання українців в тяжкі часи війни, єднання народу.

Згадали історію та традиції України відповідаючи на питання вікторини " Як я знаю Україну". Захід завершили гімном України.



16.02.2023


В єдності наща сила...


Український народ єдиний та згуртований як ніколи! В єдності наша сила!

До Дня Єдності молодші учні - третьокласники з великою любов'ю до України, з гордістю за мужніх захисників вчили вірші, малювали, виготовляли долоньки єдності й миру.

Переглянули онлайн презентацію "З Днем Єднання України" та мультфільм на пісню "Ой у лузі червона калина".

Вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Україна захищає свій суверенітет, демократію, культуру, націю.  Віримо в єдність нашого народу, в перемогу ЗСУ!!! СЛАВА УКРАЇНІ!!! УКРАЇНА ЄДИНА!!! УКРАЇНА НЕПЕРЕМОЖНА!!!


16.02.2023


День святого Валентина


День святого Валентина – це свято романтики, кохання та ніжності. 14 лютого закохані висловлюють свої щирі почуття й обмінюються подарунками, влаштовують романтичні сюрпризи своїй другій половинці.

З учнями 4 класу була проведена онлайн-бесіда за допомогою презентації «День Святого Валентина», діти прослухали історію свята, традиції святкування у різних країнах, розглянули символи цього чудового свята.

Наприкінці бесіди, здобувачі освіти із задоволенням виготовили валентинки на тему: «День закоханих в Україну». Нехай свято кохання триває все життя!


14.02.2023


Засідання атестаційної комісії І рівня


Атестація... Це слово добре знайоме всім вчителям. Це підсумок професійної майстерності вчителя, демонстрація найкращих професійних умінь, це важлива подія великої, щедрої, доброї вчительської душі.

13 лютого, відповідно до плану роботи атестаційної комісії, відбулося в онлайн форматі чергове засідання атестаційної комісії І рівня КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «МАРТІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ПЕЧЕНІЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» про хід атестації педагогічних працівників у 2022/2023 навчальному році.

До участі у засіданні долучилися всі члени атестаційної комісії та педагогічні працівники, які атестуються в цьому навчальному році.

Голова атестаційної комісії Тетяна Штанкевська та заступник голови атестаційної комісії Олександр Алексанянц максимально деталізовано розповіли про хід атестації, про  алгоритми та особливості заповнення основних документів, необхідних для атестації педагогічних працівників, надали необхідну методичну допомогу, відповіли на питання педагогічних працівників, які атестуються.



13.02.2023


Яким я бачу майбутнє України після перемоги


Продовжуємо участь в акції Державної служби якості освіти України  "Яким я бачу майбутнє України після перемоги", що проводиться з  метою подяки захисникам України та підтримки їх морально-психологічного стану в місцях проведення активних бойових дій.

Наші діти всім серцем вірять в перемогу Збройних Сил, у перемогу України, у перемогу прогресивного погляду на мирне співіснування у світі.


10.02.2023


Яким я бачу майбутнє України після перемоги


Державна служба якості освіти України започаткувала акцію "Яким я бачу майбутнє України після перемоги", з  метою подяки захисникам України та підтримки їх морально-психологічного стану в місцях проведення активних бойових дій.

Учні 4, 5, 6, 7 та 11 класів "Мартівського ліцею" намалювали малюнки, в яких показали своє бачення святкування дня нашої української перемоги.

Зобразили, як будуть виглядати наші міста після того, як славетні воїни ЗСУ здобудуть перемогу та мирне життя.

Учні старших класів написали листа, яким подякували та висловили найкращі побажання війську українському.

Наші діти всім серцем вірять в перемогу Збройних Сил, у перемогу України, у перемогу прогресивного погляду на мирне співіснування у світі!


10.02.2023


Правила користування Інтернетом


День безпечного Інтернету в Україні є одним із ключових для поширення ідей безпечного користування Інтернетом та сучасними цифровими технологіями. З кожним роком до відзначення цього дня в Україні, як і у всьому світі, приєднується все більше організацій.

Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді.

Класним керівником 4 класу, Катериною Кімнатною було проведено онлайн-бесіду «Мій безпечний інтернет»:

Здобувачі освіти виконували вправи «Асоціативний кущ», «Мікрофон», «Тематичний кінопоказ», «Безпечно-небезпечно».

Переглянули відео «Правила користування Інтернетом».

Вигадали та намалювали свої нікнейми.


07.02.2023


День безпечного Інтернету (Safer Internet Day)


До Дня безпечного Інтернету для учнів 3 класу було запропоновано перегляд мультфільму "Казка про золоті правила безпечного Інтернету" та опрацьовано Пам'ятку "Безпечний Інтернет" 


07.02.2023


День безпечного Інтернету (Safer Internet Day)


7 лютого 2023 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.

Саме сьогодні, у 5 класі пройшла онлайн година спілкування, під час якої учні ознайомилися з основними правилами безпечної роботи в Інтернеті та пройшли цікавий квест, в якому продемонстрували свої знання та вміння безпечно користуватися соціальними мережами.


07.02.2023


Нарада при директорові...


Забезпечити організацію якості освітнього процесу - одне з головних завдань педагогічного колективу. Сьогодні відбулася онлайн нарада при директорові, під час якої заступником директора з навчальної роботи Олександром Алексанянцом та директором Тетяною Штанкевською, було розглянуто з педагогічним колективом ряд важливих питань:

Колектив впевнений, що співпраця всіх учасників освітнього процесу: батьків, дітей, вчителів - також одна з найважливіших умов успішного навчання підростаючого покоління, запорука якості та безпечності  освітнього процесу вцілому.


02.02.2023


Річниця боїв під Крутами...


Щорічно, 29 січня, в Україні відзначають річницю бою під Крутами.

В цей день ми вшановуємо пам’ять тих хлопців, які ціною власних життів змогли затримати просування ворога. Дати час молодій Україні для визнання нашої незалежності іншими країнами світу. Подвиг київських курсантів та бійців вільного козацтва під Крутами навіки залишиться символом любові до України!

Історія циклічна. Сьогодні наші воїни так само, як молоді крутянці, боронять країну від набагато переважаючих сил росіян, щодня наближаючи перемогу.

Все буде Україна!

Переможемо!


29.01.2023


Пам’ятай про Крути...


29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність

В 4 класі проведено онлайн-бесіду "Пам'ятай про Крути..."


29.01.2023


Пам’яті героїв Крут – студентів


Сьогодні, 29 січня, українці шанують пам’ять героїв Крут – студентів, які відчайдушно стримували наступ радянської росії біля залізничної станції, внаслідок чого російські війська втратили боєздатність на декілька днів, що дало час українській делегації укласти Берестейський договір.

Про подвиг студентів-крутян, що став символом мужності та любові до України, вчитель образотворчого мистецтва Аліна Капінос розповіла п’ятикласникам на онлайн годині спілкування.


29.01.2023


Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту


27 січня  увесь світ відзначає Міжнародний день пам'яті  жертв Голокосту. Ця сумна подія назавжди залишиться кривавим слідом в українській і світовій історії.

Для  учнів 10 класу вчителем Світланою Габ проведена в онлайн година спілкування «День в історії».  Десятикласники переглянули навчальне відео про День пам’яті жертв Голокосту та вшанування праведників народів світу.

Сьогодні знову в самому центрі Європи відбувається геноцид українського народу.

Вічна пам’ять усім, хто загинув!

Голокост неможливо забути!


27.01.2023


Онлайн-уроки з мінної безпеки!!!


Онлайн-уроки з мінної безпеки - системна та постійна робота наших класних керівників, оскільки життя і здоров’я дітей на першому місці.

Для учнів 3 класу, вчителем Іриною Моргун проведені онлайн-уроки з мінної безпеки і в листопаді і в грудні 2022 року

Уроки містять в собі цікаві завдання за участі пса Патрона, Дмитра Монатіка та рятувальника Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), СУПЕР ГЕРОЯМИ

Розроблені ЮНІСЕФ спільно з ДСНС за підтримки Міністерства освіти і науки України із залученням провідних фахівців, насичені цікавими завданнями, мультиками і відео.

Учні долучилися також до перегляду та обговорення ситуацій з безпечної поведінки на вулиці 


26.01.2023


Правила мінної безпеки!!!


26 січня   проведено онлайн-урок "Правила мінної безпеки" через застосунок Google Meet вчителем Світланою Реутовою для семикласників

Діти розглянули інфографіку: "Мінні пастки",

"Міни: помічай, оминай, повідомляй". Повторили правила про випадки,  коли  виявлено вибухонебезпечні чи підозрілі предмети.

Переглянули відео "Урок із мінної безпеки", який допоможе дітям уникнути небезпечних ситуацій.

Оберігаймо наших дітей!


26.01.2023


Будь обережним!!!


Проведення  онлайн - уроків з питань мінної безпеки з метою попередження та запобігання загибелі і травмування учнів в  нашому ліцеї було організоване для всіх класів

26 січня вчитель Аліна Капінос, провела онлайн годину спілкування для п’ятикласників на тему мінної безпеки.

Учні розповіли, що саме вони вже знають про безпечне поводження з вибухонебезпечними предметами, переглянули відео, вивчили 4 головних правила як діяти при виявленні небезпечних предметів:

1 - будь обачним

2 - не підходить

3 - не чіпай

4 - телефонуй 101.

Також діти  переглянули комікс та повторили алгоритм дій під час повітряної тривоги та під час обвалів.



26.01.2023


Мінна безпека!!!


Онлайн урок на тему: «Мінна безпека», проведено у 4 класі класним керівником Катериною Кімнатною.

Діти переглянули цікавий матерал з мінної безпеки: мультфільм, презентацію, повторили правила поводження з вибухонебезпечними предметами.

Пам’ятаймо, наша безпека - в наших руках!


26.01.2023


Соборна Україна!!!


Слово "соборність" включає у себе єдність і згуртованість. Саме тому 22 січня ми відзначаємо День Соборності України, день возз'єднання України, українського народу, поглядів, цінностей, яких ніколи і нікому не вдасться більше розділити!

Учні 4 класу КЗ "Мартівський ліцей" переглянули напередодні свята презентацію "Соборна Україна", розв'язали та намалювали  анаграми "Народні символи України".



22.01.2023


У моєму серці Україна!!!


22 січня - День Соборності України! Це свято, що покликане нагадати про єдність і незалежність українського народу.

Патріотична вікторина до Дня Соборності України «У моєму серці Україна» проведена для учнів 3 класу ліцею  вчителем Іриною Моргун. Діти перевірили та вдосконали свої знання про Україну.

Любов до України, відчуття національної гордості «Я Українка»,   «Я Українець» висловили в своїх малюнках.


22.01.2023


Соборність - у кожному із нас, і кожен будівничий Соборності!!!


Годину спілкування до Дня Соборності у 7 класі було розпочато такими словами: Соборність є чин відповідальності -

"Кожний думай, що на тебе мільйонів стан стоїть, що за долю мільйонів мусиш дати ти одвіт", писав Іван Франко.

Учні вкотре усвідомили, що 22 січня 1919 року, рівно через рік після проголошення незалежності Української Народної Республіки, на Софійській площі у Києві було урочисто проголошено про її об'єднання із Західно- Українською Народною Республікою в єдину державу.

Вчитель Реутова Світлана Анатоліївна зазначила, що українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Соборність - це відповідальність!!!



22.01.2023


День Соборності України


22 січня ми відзначаємо День Соборності України. Більш ніж сто років тому відбулось об’єднання українських земель в єдину самостійну державу. Цей день нагадує, що у нас єдина держава і ми – єдиний народ!

І зараз ми, як ніколи, об’єднані у своїх вчинках, думках і мріях. Бо ми всі разом прагнемо Перемоги і бажаємо жити у вільній, безпечній, справедливій і успішній країні.

Бажаємо всім у цей день  єдності у думках і вчинках,   яка стане міцним ланцюгом, що захищає та оберігає всіх нас і Україну не тільки в цей день, а й на віки.

Тільки разом ми сильні, бо наша сила – у єдності. Разом і спільними зусиллями ­– до Перемоги!

Слава Україні!


22.01.2023


СПІЛЬНО ДО НАВЧАННЯ для батьків та вчителів


Напередодні  Дня соборності України,  який щорічно відзначається 22 січня, учні 5 класу ознайомилися з історичною подією, яка передувала започаткуванню свята.

Провели дискусію  про значення слова "Соборність" та її роль в сьогоденні рідної України разом із класним керівником Аліною Романівною Капінос.




18.01.2023


СПІЛЬНО ДО НАВЧАННЯ для батьків та вчителів


Сьогодні підтримкою в організації освітнього процесу є унікальна платформа СПІЛЬНО ДО НАВЧАННЯ для батьків та вчителів, створена «Освіторією» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та за підтримки Міністерства освіти і науки України.

В ній ми знаходимо відповіді на найпоширеніші питання стосовно навчання в Україні та за кордоном під час воєнного стану, інформацію про можливості та допомогу, а також експертні матеріали від Оcвіторія Медіа.

Сайт є безкоштовним та постійно оновлюється.

Всеукраїнська школа онлайн забезпечує учнів відеопоясненнями, конспектом, тестами та можливістю відстежувати свій навчальний прогрес. А вчителів – необхідними методичними рекомендаціями та прикладами застосування сучасних освітніх технологій.

Також  на учасників освітнього процесу чекають корисні матеріали з мінної безпеки, рекомендації щодо безпечного навчання тощо.



16.01.2023


До уваги учнів, батьків ліцею! 




Подарунки від дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ)


Чарівне, добре і світле свято Різдва – це найбільше свято не тільки зими, але й у році в цілому. Весь християнський світ чекає його з нетерпінням, і у кожного з нас з ним пов’язані приємні спогади.

Сьогодні,  приємною подією напередодні Різдва, стало вручення дітям початкової школи  подарунків від дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ).


06.01.2023


365 днів незламності!


Сьогодні рік повномасштабної війни проти російського агресора - рік незламних українців, незламної сили волі, незламної країни.

Як ми його прожили - запам'ятаємо на все життя.

З учнями 4 класу, вчитель Катерина Кімнатна, було проведено онлайн-бесіду «365 днів незламності».

Діти переглянули відео, матеріал презентації. Прослухали гімн України та вшанували всіх загиблих хвилиною мовчання.

На підтримку своєї країни виготовили малюнки з побажаннями Україні та незламному українському народу і подякували нашим захисникам, які боронять нашу країну!

Все буде Україна!


24.02.2023