2020 рік

Новорічні свята – чарівні!

Новорічні свята – чарівні! У переддень Нового року, для учнів 2 класу в КЗ «Мартівський ліцей» пройшло Новорічне свято із дотриманням всіх рекомендацій МОЗ.

Саме в ці дні ми всі починаємо знову вірити в казку, сподіваємося на щасливі зміни і, затамувавши подих, загадуємо бажання. А щоб ці бажання справдилися, здобувачі освіти підготували казкову атмосферу – прикрасили клас сніжинками, гірляндами та іграшками. Діти підготували дуже цікаву святкову казку «У пошуках солодкого снігу» з новорічними сюжетами, піснями, хороводами та феєричними костюмами. По закінченню свята чудові маленькі актори отримали солодкі подарунки. Продовженням свята були Новорічна дискотека та солодощі.

24.12.2022

Новий рік - період чудес, свято радості!

Новий рік - період чудес, свято радості, щастя та очікування чогось нового та неймовірного, це свято, коли трапляються чудеса! Щороку наш ліцей в очікуванні Новорічних свят: на І поверсі закладу учні прикрашають ялинку іграшками, готують виставку вітальних листівок, художні та музичні номери, композиції на зимову тематику – справжня новорічна атмосфера! В останній день навчання, діти взяли участь у тематичних виховних заходах, вікторинах, переглядали майстер класи. Родзинкою святкування став випуск вітального відео від учнівського самоврядування. Усі заходи, проведені сьогодні, подарували гарний передноворічний настрій. Відгомін цього свята зігріватиме серця дітей увесь наступний рік, даруючи їм віру у дива!

24.12.2020

Відвідування місцевого храму

Сьогодні учні 4-го класу КЗ «Мартівський ліцей» відвідали місцевий храм, з дотриманням карантинних вимог. Ініціативою дітей було прикрасити ялинку, адже в нашій церкві є традиція – на Святого Миколая обдаровувати діток прихожан подарунками від Миколая, які він, дивним чином, напередодні служби залишає у вівтарі…Отець Ілля радо зустрів ліцеїстів, віддячив хлопчиків і дівчаток солодощами та цінним подарунком - Іконою Святого Миколая !

19.12.2020

Відкритий урок з української мови у 5 класі

В рамках атестаційних заходів, спрямованих на вивчення стану якості викладацької та освітньої діяльності, визначення рівня професійного розвитку педагогів, визначення рівня налагодженості співпраці між учасниками освітнього процесу, рівня ефективності використання сучасних освітніх та інформаційно-комунікаційних технологій та якості оцінювання навчальних досягнень учнів, в ліцеї відбувся відкритий урок з української мови у 5 класі на тему: «Звукове значення букв я, ю, є, ї, та щ. Тренувальні вправи». Вчителем української мови та літератури Габ Світланою було відзначено активність та позитивний настрій учнів під час уроку, що дало змогу їм бути впевненими у своїх думках та здібностях, закріпити і розвинути набуті навички.

04.12.2020

Збережи ялинку!

У перший день зими, кращі учні ліцею, відмінники у навчанні – Левченко Ярослав 6 кл., Реброва Анна 7 кл., Донник Ельвіра 5 кл., Кімнатний Ілля 4 кл., Чудик Ангеліна 4 кл., долучилися до екологічної акції "Збережи ялинку!" та висадили 10 молодих ялинок на подвірʼї ліцею. Такі заходи, на думку директора ліцею Штанкевської Тетяни Володимирівни, сприяють формуванню екологічної свідомості у дітей, вчать берегти та примножувати одну з кращих традицій ліцею - доглядати шкільне подвір'я, збагачувати зелені насадження. Колектив нашого навчального закладу висловлює щиру подяку за саджанці, подаровані приватним підприємцем, колишнім випускником Мартівської ЗОШ - Тимботою Ігорем Володимировичем.

01.12.2020

Всеукраїнська акція «16 днів проти гендерного насильства»

«Почуй мене!», саме під цим гаслом у КЗ «Мартівський ліцей» стартувала щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти гендерного насильства». Метою проведення акції у ліцеї є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства у сім'ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків. Соціальним педагогом – Логвиненко В.В. було проведено круглий стіл для учнів 8 класу на тему: «Види насильства у сімʼї», годину спілкування із учнями 5-го класу «Засоби масової інформації: правда чи обман?». Класні керівники на годинах спілкування, активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність дітей про всі форми насильства. Давайте разом створимо соціальний простір вільний від насильства!

26.11.2020

Всесвітній екологічний місячник

В рамках Всесвітнього екологічного місячника, вчитель біології Колюбаєва О.О. та бібліотекар Кравченко Т.В. провели ряд цікавих екологічних заходів, серед яких родзинкою стала вікторина «Ми - самі розумні!» для учнів 8-9 класів. Спілкуючись із природою, ми заспокоюємося, забуваємо про щоденні турботи, образи, роздратування та невдачі. Людина – частина природи, але ми не завжди пам’ятаємо про це. Природа дарує стільки енергії і позитивних емоцій, що люди просто зобов’язані жити з нею в гармонії. Після вікторини, учні, проявивши кмітливість та креативність мислення, зробили ЛЕПБУК «Екологія та ми». Діти вкотре переконалися, що кожен може допомогти нашій планеті, дотримуючись наступних правил: не засмічувати природне середовище, прибирати сміття після себе, не забувати гасити вогнище , насаджувати квіти і дерева, піклуватись про тварин. Тож закликаємо берегти довкілля! Любіть рідний край і планету Земля!

26.11.2020

Міжнародний день толерантності

Учні КЗ «Мартівський ліцей» долучилися до святкування Міжнародного дня толерантності. З нагоди свята у ліцеї відбувся ряд тематичних заходів. Досить креативно відзначити «свято терпимості» вирішили учні початкової школи. Ліцеїсти власноруч виготовили "Квітку толерантності", соціальні листівки та реалізували перегляд тематичних відео «Країна толерантності». Також, цього дня, деякі учні та педагоги вбралися у синій колір, адже він, як відомо, символізує спокій і умиротворення.

Міжнародний день толерантності відзначають 16 листопада в усьому світі. У цей день у 1995 році держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості, в якій йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Принципи толерантності закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і передбачає покарання за нього.

17.11.2020

День української писемності та мови

До відзначення традиційного свята писемності та мови долучилися і найменші ліцеїсти.

Першокласники вперше написали диктант із вивчених букв, складів, слів. Разом із класним керівником – Іриною Іванівною Моргун досліджували фразеологізми, добирали антоніми, вигадували загадки. Учні другого класу, на чолі з вчителем Катериною Василівною Кімнатною, проходили вікторину «Цікавинки про українську мову», слухали і співали пісні, малювали малюнки.

Ольга Сергіївна Макаренко під гаслом «Оберігай рідне», заохотила третьокласників до написання пробного диктанту з метою єднання навколо мови.

Особлива атмосфера панувала і у 4 класі: класна кімната сяяла не тільки дитячими усмішками, а й вишиванками. Вчитель – Віра Василівна Петренко, провела нестандартний, святковий урок присвячений Дню української писемності та мови, розповіла про історію українського письма.

09.11.2020

Повернення до навчання

19 жовтня розпочалися осінні канікули, які триватимуть до 1 листопада. Вже 2 листопада учні повернуться до навчання!

Ліцеїсти отримали задоволення від активностей, які для них організували під час канікул класні керівники. Виховні заходи проходили дистанційно, задля дотримання правил особистої безпеки у звʼязку з поширенням коронавірусної хвороби. Щоб перетворити години спілкування на захоплюючу пригоду, педагоги зберігали здоровий баланс між відпочинком та навчанням. Здобувачі освіти були залучені до проведення конкурсів малюнків, фотоконкурсів, заочних подорожей, екологічних акцій. Окрім цього, кожного дня класні керівники у телефонному режимі спілкувались зі своїми дітьми з метою контролю за станом здоровʼя.

30.10.2020

Чисте довкілля – справа рук кожного з нас!

28 жовтня педагоги, працівники ліцею та учні долучились до проведення соціально-екологічної акції - «Чисте довкілля – справа рук кожного з нас!» з прибирання та благоустрою території рідного села. ЇЇ мета - формування у місцевого населення культури дбайливого ставлення до довкілля, правильного поводження з відходами, об’єднання громади, для ліквідації стихійних сміттєзвалищ. Акція у ліцеї є традиційною і проводиться щорічно. Учасники здійснили прибирання територій автобусних зупинок по вулиці Петра Василенка, Павлика Піддубного та розрівняли узбіччя. Учні ліцею закликають односельців та гостей села долучитися до благоустрою рідної Мартової, адже тільки разом ми зможемо зробити нашу країну чистішою!

28.10.2020

Особливості організації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання

У час реформування освіти, реформування процесів в усіх сферах суспільного життя, у час посилення ролі демократичних засад управління закладом освіти, підвищується роль педагогічної ради. З метою раціонально й ефективно вирішити актуальні питання організації освітнього процесу в умовах карантину, 26 жовтня 2020 року у ліцеї відбулося засідання педагогічної ради за темою: «Особливості організації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання». Директор ліцею Т.В. Штанкевська ознайомила освітян з Положенням про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 08.09.2020 № 1115 та зазначила, що у рамках єдиних підходів до створення електронного освітнього середовища, педагогічні працівники можуть обирати форми, методи і засоби дистанційного навчання під час синхронного та асинхронного режимів роботи. Педагоги-предметники та вчителі початкових класів поділилися власним досвідом роботи в умовах дистанційного навчання, ознайомили із особливостями цифрових систем, які вони використовували у своїй роботі для організації освітнього процесу.

Педагогічною радою було прийнято рішення використовувати електронні журнали від освітнього порталу «Нові знання», ZOOM, сервіси Google, вести Viber спільноти, а також вдосконалювати навички роботи у різних цифрових ресурсах.

27.10.2020

Перші кроки освітнього процесу

21 жовтня в ліцеї були проведені батьківські збори з батьками цьогорічних першокласників на тему «Перші кроки освітнього процесу». Тренінгова вправа «Сонце» дала можливість батькам поділитися досвідом щодо способів виявлення батьківської любові. Також розглянули питання щодо процесу виховання як невід'ємної частини освітнього простору. Класний керівник Моргун І.І. надала поради батькам з питань до чого прагнути у вихованні та від чого застерегтись (що особливо негативно впливає на характер дитини). Батьки мали змогу познайомитись з особливостями формувального оцінювання першокласників та реалізації його через ведення портфоліо кожного учня та ведення спостережень за досягненнями дітей.

В кінці зборів батьки з цікавістю пройшли тест на тему : «Дітей виховують батьки! А батьків?»

23.10.2020

Про використання освітньої системи «NZ.UA»

Впровадження та використання в ліцеї освітньої системи електронних щоденників та журналів «NZ.UA» - стало одним із пріоритетних завдань педагогічного колективу, що були поставлені на нараді при директорові 21 жовтня 2020 року.

Порталом «NZ.UA» будуть користуватися вчителі, учні, батьки, нашого ліцею, який стане сучасним, інформаційним, зручним інструментом всім учасникам освітнього процесу, особливо під час дистанційного навчання.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Алексанянц О.В., детально ознайомив з перевагами запровадження даного порталу:

  • ведення електронного обліку відвідування закладів освіти учнями;

  • оперативний контроль навчання та відвідування учнями закладу в умовах пандемії Covid-19;

  • ведення класних журналів, учнівських щоденників;

  • публікація новин, перегляд розкладу та інформації про ліцей;

  • обмін інформацією між усіма учасниками освітнього процесу в рамках закритої системи.

Колектив прийшов до спільного рішення: вести паралельно сучасні електронні журнали, з якими найближчим часом познайомляться батьки та учні ліцею, та всім звичні - паперові.

23.10.2020

День захисника України

14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці щорічно відзначається День українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Тому складно знайти іншу дату, яка більше підходитиме для свята українських захисників! Саме під таким гаслом - «За волю! За правду! За Україну!» - у КЗ «Мартівський ліцей» пройшов ряд виховних заходів у 1-10-х класах до Дня захисника України.

З нагоди свята вітаємо усіх, хто в той чи інший час віддав свої знання, силу, мужність і професіоналізм справі захисту нашої держави.

Це справжнє свято мужності й самовідданості, свято лицарства і благородства, якими володіють справжні оборонці, визволителі й захисники України, зичимо міцного здоров'я, добра, щастя, злагоди Вам та Вашим родинам!

14.10.2020

Презентація найбільш прогресивних навчальних закладів близького зарубіжжя

У рамках закріплення польсько-українських відносин в умовах дії безвізового режиму з країнами Шенгенської зони учні 9-10 класів КЗ «Мартівський ліцей» взяли участь у міжнародному освітньо-профорієнтаційному заході, присвяченому презентації найбільш прогресивних навчальних закладів близького зарубіжжя.

У ході презентації відбувся обмін думок, нашими учнями було з’ясовано коло питань з працівниками Центру Польської Освіти.

Під час проведення міжнародної відео конференції, учасникам були представлені провідні вищі -навчальні заклади Польщі та Східної Європи.

Учні вдячні організаторам презентації за реалізацію власного бажання бути учасниками даного заходу.

12.10.2020

Гуманне та відповідальне ставлення до тварин

Зважаючи на зростання кількості випадків безвідповідального поводження з домашніми тваринами і жорстокого ставлення до безпритульних тварин, педагоги КЗ «Мартівський ліцей» долучились до проведення ІІІ Всеукраїнського уроку доброти «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин». Опинившись без людської допомоги, непристосовані тварини приречені на голод та загибель. На наших вулицях живуть десятки тварин, яких перестали любити їхні господарі. Та й чи любили? Класні керівники закликали ліцеїстів піклуватися про своїх пухнастиків, бути небайдужими, адже благодійні справи завжди повертаються до людини сторицею, добрий вчинок уособлює в собі любов, турботу, добро. Тільки разом ми зробимо цей світ кращим!

06.10.2020

Вчитель не має бути на одинці

Одним із напрямків діяльності нашого ліцею є збереження та примноження його традицій. Кожного року, протягом багатьох десятиріч, діти вітають педагогів, які знаходяться на заслуженому відпочинку. З почуттям глибокої пошани та вдячності до пройденої педагогічної стежини кожного з колишніх вчителів. Цього року учні провели акцію «Вчитель не має бути на одинці». Від усієї душі вітаємо всіх педагогів, що працювали і працюють у нашому навчальному закладі, бажаємо невичерпної життєвої наснаги, міцного здоров’я, пошани, любові, людського щастя, миру та злагоди всім нам!

02.10.2020

Шкільний булінг

В наш час серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми відносно одне одного. Останніми роками визнано поширення такого явища, як шкільний булінг. Упродовж тижня педагогами КЗ «Мартівський ліцей» були проведені тематичні виховні заходи, спрямовані на знайомство з поняттям «булінгу», його попередженням; вихованням в учнів почуття емпатії та переживання до людини, яка зазнає насильства; розвиток вміння пошуку шляхів виходу зі складної ситуації; формування навиків відповідальної та безпечної поведінки; формування небайдужості в учасників освітнього процесу до цього явища.

01.10.2020

Вибори президента КЗ «Мартівський ліцей»

16 вересня 2020 року відбулися вибори президента КЗ «Мартівський ліцей»! Традиційно, кандидати розробили та представили програму своїх планів та дій. Тиждень передвиборної агітації завершився голосуванням учнів 2-10 класів та педагогів ліцею. У голосуванні брали участь 86 осіб. Після підрахунків голосів, згідно з протоколом виборчої комісії, за результатами голосування президентом ліцею обрано Дударєву Аделіну.

Бажаємо новообраній очільниці учнівського самоврядування наполегливості та успіхів на цій почесній та відповідальній посаді!

16.09.2020

Олімпійський тиждень

З метою пропаганди здорового способу життя серед учнівської молоді, поширення ідей олімпійського руху, з 14 вересня у ліцеї проводиться «Олімпійський тиждень», у рамках якого організовано чимало цікавих заходів: тематичні виховні години, пізнавально-конкурсні години, вікторини, загальношкільні спортивні змагання. В класах проведено Олімпійські уроки, на яких учні мали змогу більше дізнатися про історію виникнення Олімпійських ігор, видатних спортсменів та Олімпійських чемпіонів України, які прославляють нашу країну на світовій арені.

Родзинкою Олімпійського тижня стало проведення спортивних змагань між учнями 1-4 класів «Олімпійське лелеченя» та 5-10-х класів «Веселі та спритні». Веселими і задоволеними залишилися всі учасники змагань.

Тож бажаємо всім спортсменам тільки перемог – як на спортивних майданчиках, так і за їх межами!

14.09.2020

Вибори до «Вільної незалежної асоціації старшокласників»

11 вересня у КЗ «Мартівський ліцей» стартувала виборча кампанія ! Так, 14 вересня 2020 року відбудуться вибори до «Вільної незалежної асоціації старшокласників». Саме «ВНАШ» зробила учнів особистостями, з лідерськими навичками і рисами характеру, вони у ній здобули другу родину, навчилися відстоювати свої ідеали, знають чим зайнятися, не бояться приймати рішення. А справ у лідерів, дійсно, багато: це і участь у різних проєктах, конкурсах, заходах районного, обласного, регіонального та міжнародого рівнів з лідерами інших районів.

Подано до виборів чотири кандидатури: учениці 7-го класу – Реброва Анна, 8-го класу – Муравльова Анна, 9-го класу – Дударєва Аделіна та учень 10-го класу – Заіка Павло, зі своїми програмами відстоюватимуть право вести за собою своїх однодумців.

Попереду у кандидатів ще безліч величних звершень і хороших справ. То ж бажаємо успішного старту під блакитними вітрилами до високих мрій!

11.09.2020

ХІІ Міжнародний дитячий медіа фестиваль «Дитятко»

В рамках ХІІ Міжнародного дитячого медіа фестивалю «Дитятко», що завершився у м.Харкові, творчий колектив учнів медіа проєкту «Шкільне Телевізійне відео» Комунального закладу «Мартівський ліцей Печенізької районної ради Харківської області», які цього річ прийняли участь у фестивалі, 5 вересня були запрошені в рамках програми фестивалю до аеродрому Коротич та Харківського аероклубу імені В.С.Гризодубової ТСОУ. Вихованці Дударєва Аделіна, Улейко Максим та директор ліцею Штанкевська Тетяна Володимирівна зазначили про особливу і неповторно натхненну атмосферу, яку відчули на аеродромі, адже під час цікавої екскурсії, подарованого авіа польоту, майстер-класу з виготовлення повітряних зміїв, вручення подарунків в номінації «Наше мирне небо» кращим учасникам, є бажання створювати та надсилали нові відео роботи до конкурсу.

До конкурсної програми дванадцятого фестивалю "Дитятко" відібрано 235 робіт з 43 країн світу. Більшість відібраних фільмів стали українською прем'єрою, деякі європейською та світовою. У 2020 році до оргкомітету надійшло півтори тисячі конкурсних робіт зі 109 країни світу.

Президент Міжнародного дитячого медіа фестивалю «Дитятко», голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, вітаючи всіх переможців зазначив, що учасники ХІІ фесту здійснили справжній творчий подвиг, створивши в цьому році свої роботи в умовах жорсткого карантину, тож закликав розпочинати підготовку до наступних зустрічей і висловив сподівання й надії, що наступні фестивалі «Дитятко» будуть традиційно велелюдними: з різноманітними локаціями і прикладними майстер-класами за широким спектром інтересів, будуть незабутніми й обов’язково відкриють нові таланти.

10.09.2020

Оновлений перелік рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19

Звертаємо увагу З 00:00 годин 7 вересня 2020 року набуде чинності оновлений перелік рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

«Червоний» рівень буде встановлено в:

Великобурлуцькому районі.

«Помаранчевий» рівень в:

м. Харків,

м. Люботин,

Первомайському та Харківському районах.

«Жовтий» рівень в:

м. Куп’янськ,

м. Чугуїв,

Балаклійському, Барвінківському, Богодухівському, Дергачівському, Зміївському, Золочівському, Коломацькому, Краснокуцькому,

Шевченківському районах.

Нагадуємо, що для кожного з рівнів діють певні обмежувальні заходи

07.09.2020

День Знань!

Промайнуло веселе літо і настала осінь - пора навчання. Діти йдуть до школи, щоб знову сісти за шкільні парти і здобувати знання.

Цьогоріч, 1 вересня - особлива подія, бо діти вперше зібралися разом, після дистанційного навчання.

Урочистості, присвячені Дню знань у КЗ "Мартівський ліцей" відбулися на шкільному подвір'ї для учнів 1-4 класів, відмінників у навчанні з дотриманням протиепідемічних заходів. Здобувачів освіти 5-10х класів зустріли радісні та схвильовані класні керівники у навчальних кабінетах, де і провели Перший урок, присвячений культурі здорового способу життя у нових обставинах.

Усіх присутніх з початком нового навчального року привітали: заступник голови Печенізької районної державної адміністрації - Ольга Вікторівна Кизим, директор закладу - Тетяна Володимирівна Штанкевська, голова Мартівської сільської ради - Ігнат Володимирович Нечипорук.

Перший дзвоник для усього ліцею пролунав у руках першокласників.

Квіти, щирі слова вітань і зворушливий танок першачат стали приємним подарунком всіх присутніх!

01.09.2020

День Незалежності України

З нагоди відзначення Дня Незалежності України, Дня села Мартове, з нагоди 60 - річчя Комунального закладу «Мартівський ліцей Печенізької районної ради Харківської області», 24 серпня творча група проєкту «Шкільне телевізійне відео» подарувала громаді святковий випуск шкільного телебачення, який було опубліковано в день свята.

25.08.2020

22 червня в Україні – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

Саме 22 червня 1941 року рано вранці нацистська Німеччина розпочала атаку на тогочасний Радянський союз. Так розпочалася війна 1941-1945 років , що тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. ЇЇ бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої загинуло близько десяти мільйонів українців. Адже, на жаль, позбавлені власної державності, українці змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців. У розгромі нацизму брали участь українські солдати в лавах Радянської армії (понад 6 млн), вояки УПА (понад 100 тис.). Друга світова війна для України не обмежувалася лише бойовими діями та окупацією її сучасної території, а й включала участь українців у бойових діях на всіх воєнних театрах. Українці і вихідці з України перебували у військових з'єднаннях інших держав: Польщі (120 тис. у 1939 р.), США (до 80 тис. у 1945 р.), Канади (до 45 тис. у 1945 р.), Франції (до 5 тис. у 1940 році).

Тож саме як страшну трагедію її пам'ятають і згадують в усьому світі.

Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників.

Особливо сьогодні, коли ми досі потерпаємо від військової агресії на сході країни. Так, нині ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!

22.06.2020

З Днем захисту дітей!

Дорогі діти, маленькі громадянам нашої України! Щиро вітаємо вас з Днем захисту дітей! Бажаємо щасливого, яскравого, безтурботного дитинства та сяючих посмішок! Нехай воно буде зігріте любов’ю та теплом ваших батьків! Нехай ваше майбутнє буде щасливим, мирним та успішним!

01.06.2020

Вишиванку одягай – Україну прославляй!

День вишиванки – це свято національної єдності, ідентичної самобутності славного українського народу. Вишиванка – це не просте вбрання українців. Це символічна річ для кожного з нас, адже в орнаменті можна побачити сліди історії нашої країні та свого роду. Тож, цього дня, в незвичному онлайн режимі, кожен учень ліцею разом з класними керівниками долучилися до флешмобу «Вишиванку одягай – Україну прославляй!», метою якого є виховання в учнів почуття патріотизму, єдності всього народу України. Педагогічний колектив ліцею щиро вітають здобувачів освіти, їх батьків, односельців та всю Україну з чудовим святом – Днем вишиванки! Бажаємо кожному міцного здоров’я, родинного затишку, миру та процвітання! Нехай наше життя буде барвистим, яскравим, як це прекрасне свято!

21.05.2020

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня – день пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та день боротьби боротьби за права кримськотатарського народу. Незважаючи на глобальну проблему боротьби з пандемією коронавірусної хвороби, ми не маємо жодного морального права забути про тих, хто віддавав власне життя за право жити на своїй Батьківщині!

Тож, цього дня, вчителем історії Реутовою С.А. для учнів 9, 11 класів в онлайн режимі було проведено тематичний урок історії «Трагедія незнищеного народу», метою якого полягає у вихованні поваги до представників інших національностей, сприянні збереженню пам’яті про трагічні сторінки кримськотатарського народу та людей, що постраждали від депортації. Також було рекомендовано перегляд фільм «Чужа молитва».

Закликаємо всіх схилити голови в хвилині скорботи про жертв кримськотатарського народу…! Пам’ятаймо, що кримськотатарський народ є частиною незламного та волелюбного українського народу!!!

18.05.2020

З Днем пам’яті та примирення!

Щиро вітаємо ветеранів Великої Вітчизняної війни та всіх громадян України зі світлим і радісним святом - Днем пам’яті та примирення! Ми пам'ятаємо про тих, хто, не шкодуючи власного життя, захищав рідну землю, наше сьогодення. Прийміть найтепліші побажання міцного здоров'я, бадьорості духу, родинного щастя, миру та довголіття!

Мирного неба Вам та Вашим родинам!

З повагою учні, вчителі КЗ «Мартівський ліцей».

08.05.2020

Ніхто не забутий… Ніщо не забуте…

Нелегке наше сьогодення… Та не можна забувати, що разом з приходом весни настає День пам’яті та примирення і День Перемоги. Цей день залишиться для нас завжди затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем Перемоги. Його наближували, як могли, люди, котрим було дуже нелегко в ті воєнні літа і яким найважче сьогодні. У довічному боргу наше покоління.

Тож, на передодні Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги учні КЗ «Мартівський ліцей» разом з батьками та вчителями, перебуваючи вдома, долучилися до виготовлення малюнків, плакатів, колажів, присвячених Дню Перемоги, які потім були розміщені в різних куточках нашого села. Так, учні 1 класу разом з батьками та класним керівником долучилися до створення колажу «75 років Перемоги», розмістивши на ньому маки, як символ пам’яті та примирення та побажання мирного і чистого неба.

Учні 3 класу та класний керівник Петренко В.В. створили колаж, на якому розмістили фото світлини односельців – ветеранів Великої Вітчизняної війни, які, нажаль, відійшли у вічність, проте пам’ять про них буде жити вічно в людських серцях. Проникливими малюнками на тему Перемоги вразили учні 4 класу, які також створили колаж та розмістили на зупинці громадського транспорту. Учні 5 класу створили плакат «9 травня – День Перемоги!».

Учні 6 класу, Теперик Софія, Реброва Анна, учениці 7 класу Муравльова Анна, Дугінова Руслана, Морева Дар’я та учениця 8 класу Петрова Альона вразили зворушливим виконанням віршів.

Педагоги ліцею щиро вітають всіх односельців, батьків, дітей з величним святом Днем Перемоги!!! Бажаємо мирного та ясного неба над головою, злагоди та миру.

Схилимо голови в скорботній хвилині мовчання про тих ветеранів, які відійшли у вічність. Пам’ять жива, допоки пам’ятаєш…

08.05.2020

До уваги дітей, батьків, вчителів!

Продовжено строки загальнонаціонального карантину в Україні – він триватиме до 22 травня 2020 року. Таке рішення було прийнято 4 травня 2020 року, під час засідання Кабміну в Києві “Рішення Уряду передбачає послаблення деяких карантинних обмежень з 11 травня. Українці зможуть знову ходити в парки та сквери, запрацюють перукарні, буде дозволена оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами. Однак для закладів освіти все залишиться незмінним – вони проводять дистанційне навчання та готуються до завершення навчального року”, – пояснила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Отже, навчальний 2019/2020 рік завершиться дистанційно.

  • у КЗ «Мартівський ліцей» заняття триватимуть до 22 травня;

  • до 1 липня має бути завершений навчальний рік;

  • до 15 червня ліцей завершить оформлення: свідоцтв про здобуття базової середньої освіти; свідоцтв досягнень та табелів навчальних досягнень;

  • упродовж червня на педагогічній раді буде розглянуто питання про переведення учнів до наступного класу.

Випускники 11-х класів отримають документ про здобуття освіти після складання ДПА у формі ЗНО. Якщо учні 1-8, 10 класів не планують навчатися в іншому закладі освіти, ліцей надсилатиме копії документів учням електронною поштою, а оригінали документів будуть видані у вересні 2020-2021 навчального року.

Державна підсумкова атестація для учнів 4-х та 9-х класів скасована.

Для запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 у 2019/2020 навчальному році МОН рекомендує утриматися від проведення масових заходів, зокрема – останніх дзвоників та випускних вечорів.

04.05.2020

До уваги батьків майбутніх першокласників!

На виконання законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 № 367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 року № 564/32016, постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 р. № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів», відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 31.03.2020 № 1/9-182 «Щодо організованого завершення 2019/2020 навчального року та зарахування до закладів загальної середньої освіти», відповідно до наказу відділу освіти Печенізької районної державної адміністрації від 01.04.2020 № 61 «Про зарахування дітей до перших класів закладів загальної середньої освіти Печенізького району у 2020/2021 навчальному році», наказу Комунального закладу «Мартівський ліцей Печенізької районної ради Харківської області» від 03.04.2020 № 26 «Про зарахування дітей до 1 класу у 2020/2021 навчальному році», з метою забезпечення доступності здобуття загальної середньої освіти та організованого зарахування дітей до першого класу в Комунальному закладі «Мартівський ліцей Печенізької районної ради Харківської області» з 27 квітня по 29 травня 2020 року проводитиметься прийом документів про зарахування дітей до першого класу на 2020/2021 навчальний рік.

27.04.2020

Важливо знати!!!

Прийняті Постановою №211 нові норми обмежувальних заходів викликали в українців безліч запитань. Тому надаємо роз’яснення щодо найбільш поширених запитань.

  • Чому запровадили правило носити з собою документи, що посвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

  • Чи можна ходити по вулиці без маски?

В Постанові №211 сказано, що в усіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи респіраторі.

Громадське місце - частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

Але! Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, у м. Києві до громадських місць відносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри та прилегла до них територія; тощо.

Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можете опинитись на території, яка підпадає під визначення «громадське місце».

  • Навіщо запроваджується обов’язковий масковий режим?

Це потрібно заради безпеки всіх нас. Враховуючи темпи розповсюдженя коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу, проте можете наражати на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується.

  • Яка відповідальність за порушення правил карантину? Чи можуть мене оштрафувати за похід в парк чи відсутність маски?

Можуть. За порушення правил карантину – штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн. А якщо ви порушуєте санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути й кримінальна відповідальність.

  • Чи закривають церкви на період карантину?

Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені. Ми закликаємо всіх українців залишатися вдома на період карантину.

  • Хто контролюватиме дотримання заходів карантину? Чи буде поліція стояти на входах в парки?

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС та Нацгвардія.

  • Чи можна ходити по вулиці втрьох?

Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості.

  • В якому випадку людям старше 60 років можна тепер виходити на вулицю?

Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома. Вони відносяться до групи підвищеного ризику, відтак - потребують самоізоляції. Що це означає? По-перше, вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами – крім тих, з якими вони спільно проживають.

  • А якщо вони не мають близьких людей молодшого віку, які можуть про них піклуватися?

Люди, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Ці люди мають дотримуватися масочного режиму.

Окрім того, Уряд доручив обласним державним адміністраціям вжити додаткових заходів до виявлення та обслуговування одиноких осіб та осіб, які одиноко проживають, серед громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід.

  • Чи можна буде гуляти навколо будинку?

Це не заборонено, але діють інші обмеження: не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо.

  • Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?

Діти до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів. В постанові №211 вказано, що дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях. Але! Як сказано вище, навіть під’їзд та територія навколо вашого будинку можуть підпадати під визначення громадського місця. Тому рекомендуємо дітям не покидати домівку без супроводу дорослих.

  • Чи можна ходити в парк чи сквер?

Ні, відтепер – не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину, або через службову необхідність.

  • Як тепер вигулювати домашніх тварин?

Як і раніше ви можете вигулювати домашніх тварин, проте не більше ніж вдвох. Вигул домашніх тварин в парках та скверах дозволяється лише однією людиною.

  • Коли діти знову підуть у школу?

Заходи карантину наразі діють до 24 квітня, а тому всі освітні заклади переведені в онлайн. За ініціативи Президента починає працювати проект «Всеукраїнська школа онлайн». Старт трансляції – 6 квітня.

  • Чи правда, що магазини, банки та аптеки мають забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами?

Ні, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена у період карантину, мають лише контролювати, щоб відвідувачі перебували у будівлях та на території закладів виключно в масках та респіраторах. Обов’язок забезпечення себе масками покладається на відвідувачів.

Дотримуйтесь рекомендацій та будьте здорові!

06.04.2020

Навіяне весною...

Напередодні Міжнародного дня 8 Березня, у 1 класі КЗ «Мартівський ліцей» відбулося дивовижне свято під назвою «Навіяне весною...», яке організувала і провела Лапко Т.О. Цей день по вінця був наповнений весняним, сонячним теплом, ніжними барвами квітів.

Сьогодні важко назвати хоча б одну сферу діяльності, де б не працювали жінки, як неможливо собі уявити будь - яку професію без чарівних посмішок, дбайливих рук і небайдужих жіночих сердець. Дуже важко жити без ласкавого маминого погляду і лагідних рук, які завжди втішать і заспокоять, без очей коханої жінки, які розуміють все, чим ти живеш, без голосу донечки, який дає наснагу і надію на майбутнє.

Першокласники подарували всім присутнім чудовий концерт. Своїми запальними танцями, піснями, сценками, поезіями вони вітали мам, бабусь, сестричок та гостей. У це свято дітлахи першокласники від усієї душі бажали всім міцного здоров’я, щастя, радості, любові, добра та творчого натхнення.

10.03.2020

Тиждень фізики у КЗ «Мартівський ліцей»

Проведення тематичних тижнів стало доброю традицією у КЗ «Мартівський ліцей». Так, із 24 по 28 лютого, був проведений тиждень фізики. Метою фізичного тижневика було підвищення рівня природничо-математичної культури здобувачів освіти, поглиблення знань з цих предметів, наголошення на цінності використання наукової інформації у повсякденному житті. Розпочався тиждень із виставки фото «Зорові ілюзії» та конкурсу фізичних газет від 7-9, 11 класів. 27.02 вчителем фізики Курдимановою Л.І. було проведено виховний захід у формі брейн-рингу для учнів 7-8 класів – «Зміна агрегатних станів речовини», для учнів 5-6 класів було організовано перегляд наукового фільму «Таємниця створення Всесвіту». Завершився тиждень круглим столом для 9 класу на тему «Історії видатних вчених». Учні показали свої вміння створювати оригінальні газети, вирішувати нестандартні задачі, мислити науково.

02.03.2020

Лідери ХХІ століття

Комунальний заклад «Мартівський ліцей Печенізької районної ради Харківської області» гостинно зустрів лідерів учнівського самоврядування Печенізького району «Лідери ХХІ століття» та керівників освітніх закладів району.

Молодь є рушійною силою майбутнього – в цьому переконана голова Печенізької районної ради Лариса Ярова, тому учнівському самоврядуванню закладів освіти району приділяється велика увага. Зокрема, 25 лютого 2020 року, лідери учнівського самоврядування ліцею взяли участь в пленарному засіданні ХХХVІІІ сесії Печенізької районної ради, під час якого заслухали звіт голови районної ради, подумками згадуючи ті добрі справи, до яких самі були безпосередньо причетні протягом минулого року. Далі учнівські лідери Печенізького району відвідали КЗ "Мартівський ліцей". Учнівська делегація разом з Ларисою Володимирівною відвідали сучасні кабінети інформатики, англійської мови, біології, музичного мистецтва, спортивну залу та медітеку, в якій Дударєва Аделіна ознайомила присутніх з освітнім простором закладу, його традиціями, новими проєктами, супроводжуючи свою розповідь яскравою презентацією. Вокальний номер у виконанні Дударєвої Аделіни та Улейка Максима завершив знайомство з роботою закладу освіти середніх та старших класів, після чого, екскурсія продовжилась у класах, де навчаються учні початкових класів НУШ.

Після насиченого дня, учнівські лідери ділилися своїми враженнями від почутого, побаченого, підвели підсумки роботи, спланували свою подальшу діяльність. На згадку про зустріч, голова районної ради Лариса Володимирівна Ярова подарувала лідерам учнівського самоврядування записні книги, ручки та папки з логотипом Печенізького району.

02.03.2020